R
áda peču domácí chléb. Hlavně proto, že mi ty kupované většinou nechutnají. Na druhý den jsou většinou gumové nebo tvrdé, a navíc jsou často rozpékané. Pečení domácího pečiva slibuje pravý opak. Domácí kvasový chléb vydrží „čerstvý“ i několik dní, můžu experimentovat a pokaždé tak získat jiný chléb. Navíc kupovaný chléb u nás vydrží i týden a ještě zbude (máme geniální přístroj jménem topinkovač), zato ten domácí zmizne ještě ten samý den. Protože takový poctivý obložený domácí chléb je perfektní večeře. A vlastně i snídaně a oběd.
Teď jsme si oblíbili pšeničný chléb s ovesnou kaší. Recept jsem našla na blogu Maškrtnice a lehce ho pozměnila. Ona ho peče s žitnou kaší (taky moc dobrá varianta), ale když mi po snídani zůstala porce ovesných vloček, rozhodla jsem se vyzkoušet ovesnou variantu. A výsedek je skvělý. Navíc díky vločkám je chléb vláčný a plný vlákniny.
PS zkoušela jsem už i variantu, kdy jsem si uvařila ovesnou kaši s nastrouhaným jablkem, a z té pak upekla chléb. Takže se nebojte experimentovat.
1 bochník.
Ovesná kaše.
165 g vody
50 g ovesných vloček
Těsto.
230 g vody
110 g žitného kvasu
250 g hladké mouky
100 g pšeničné chlebové mouky (nebo celozrnné pšeničné mouky)
9 g soli
ovesná kaše (cca 215 g)
1 Nejdříve si připravte ovesnou kaši. V rendlíku smíchejte vodu a vločky a za stálého míchaní vařte do zhoustnutí. Poté přemístěte kaši na plytký talíř a nechejte vychladnout (můžete i v lednici).
2 Pokud máte kuchyňský robot, do mísy nalijte vlažnou vodu, žitný kvásek a pořádně promíchejte. Přidejte oba druhy mouky a nechejte chvíli v robotu zpracovat. Přikryjte těsto utěrkou a nechejte asi půl hodiny odpočívat. Pokud spěcháte, můžete tento krok přeskočit a pokračovat. Přisypte sůl a během míchání po částech přidávejte i vychladlou ovesnou kaši. Těsto by mělo být hladké, případné hrudky kaše nevadí.
3 Těsto přemístěte do olejem vymazané mísy. Přikryjte čistou utěrkou a nechejte alespoň 3 hodiny kynout. Vždy po hodině těsto popřekládejte – namočte si ruku do studené vody, nebude se vám těsto tak lepit, a snažte se vždy přeložit těsto na půl, po každém přeložení otočte mísou o 90°.
4 Po vykynutí přemístěte těsto na pomoučený vál a vytvarujte ho do požadovaného tvaru. Nesnažte se do těsta zapracovávat další mouku, ale právě naopak podebírejte těsto zespodu, aby se vám nelepilo. Takto připravený bochník přemístěte do pomoučené ošatky a nechejte na teplém místě vykynout. Pokud máte čas, nechejte těsto kynout přes noc v lednici (asi 12 hodin). Ráno pak bochník zrovna upečte (nemusíte ho nechat dojít na pokojovou teplotu).
5 Pokud jste zvolili kynutí při pokojové teplotě, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Trvá to asi 1–2 hodiny, v závislosti na okolní teplotě.
6 Minimálně půl hodiny před pečení rozehřejte troubu na 230 °C. Zároveň v troubě rozehřejte i plech nebo litinový hrnec, ve kterém budete chléb péct. Mě se osvědčil právě litinový pekáč, díky kterému chleba krásně naskočí a udrží si svůj tvar.
7 Po vykynutí přemístěte chléb na prkýnko (nebo sázecí lopatu). Já pro jistotu posypu chléb ještě hrubou moukou, aby se mi na prkýnko nepřilepi. Ostrým nožem nebo žiletkou nařízněte bochník a rychle, ale opatrně, ho přemístěte na rozpálených plech nebo do rozpáleného pekáče. Přikryjte litinovou poklicí (pokud jste zvolili postup s litinovým pekáčem) a pečte na 230 °C asi 20 minut, poté odkryjte a dopékejte asi 20–30 minut na 200 °C. Po upečení by měl po zaklepání na spodek dunět.
8 Po upečení chléb přemístěte opatrně na mřížku a nechejte vychladnout. Chléb vydrží vláčný i několik dní. Uschovávejte ho zabalený v lněné utěrce.