J
edna francouzská snídaňová klasika. Mléčné houstičky, pain au lait, které nesmí, společně s begetou, chybět při žádné snídani. Pokud chcete připravit variantu s rozinkami nebo čokoládou, přidejte do těsta asi hrst společně s moukou. Pro slanou nebo neutrální variantu uberte cukru – použijte asi 40 g.
500 g hladké mouky
220 g plnotučného mléka
70 g změklého másla
60 g cukru
20 g čerstvých kvasnic (nebo 8 g instatního droždí)
5 g soli
1 vejce + 1 žloutek
+ vejce na potření
perličkový cukr (nemusí)
1 V míse rozdrobte kvasnice, přidejte cukr a zalijte vlažným mlékem. Nechejte vzejít. Poté přisypte mouku, sůl, vejce a zpracujte v hladké těsto. Na závěr postupně zapracujte máslo.
2 Nechejte na teplém místě asi hodinu kynout, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem. Poté těsto prohněťte a odkrajujte asi 50 g bochánky, které poté vytvarujte do oválů.
3 Naskládejte je na plech s dostatečným odstupem a ještě je asi hodinu nechejte přikryté kynout. Poté je potřete rozkvedlaným vejcem, nařežte ostrým nožem nebo žiletkou, posypte perličkovým cukrem a pečte na 170 °C asi 15 minut, nebo do zlatova.