Vanilkové tartaletky

T
artaletky jsou láska. Jsou to maličké a roztomilé sladké jednohubky. Tentokrát jsem pro vás připravila odlehčenou a omladěnou verzi tradičních ovocných košíčků. Připravte si je den předem, aby se v lednici krásně naleželi a dozdobte je v den podávání. Navíc si pokaždé můžete dopřát jiný druh ovoce a se zdobením experimentovat.

Na 10–15 tartaletek.

Košíčky.
115 g studeného másla
70 g moučkového cukru
20 g mandlové mouky (nebo mletých mandlí)
1 vejce
špetka soli
190 g hladké mouky

Vanilkový krém (crème pâtissière).
200 ml plnotučného mléka
1 vanilkový lusk
2 žloutky
20 g krupicového cukru
10 g kukuřičného škrobu
10 g kakaového másla (lze nahradit klasickým máslem nebo bílou čokoládou)
3 g želatiny v prášku
20 g vody
20 g másla
10 g mascarpone

ovoce na zdobení (jahody, maliny, ostružiny, rybíz, borůvky, …)
pistácie nebo jiné oříšky na zdobení

1 Košíčky.
V kuchyňském robotu s míchací hlavicí („lísteček“) promíchejte máslo nakrájené na malé kostičky, cukr, mandlovou mouku a sůl. Jakmile máslo změkne a vyšlehá se (zbělá), přidejte vajíčko, znovu důkladně promíchejte a přisypte mouku. Míchejte, dokud se všechno ingredience nespojí. Poté těsto vysypte na lehce pomoučený vál, vypracujte kouli, kterou zabalte do potravinářské fólie a nechejte minimálně hodinu v lednici. Ideálně však přes noc.

2 Košíčky vyložte vychlazeným těstem. Pokud používáte cukrářské ráfky, vyválejte těsto na tenký plát a vyložte jím ráfky. Dno propíchejte vidličkou, vyložte pečícím papírem a zatěžkejte pečícími fazolemi. Pečte asi 15 minut na 170 °C, poté fazole s pečícím papírem odstraňte a dopékejte asi ještě 5–10 minut. Nechejte vychladnout než košíčky budete vytahovat z formiček.

3 Vanilkový krém.
Želatinu nechejte nabobtnat ve studené vodě. Do rendlíku nalijte mléko a přidejte semínka z vanilkového lusku a samotný lusku. Přiveďte téměř k varu a lusky odstraňte.

V misce vyšlehejte žloutky, cukr, škrob a mouku. Zalijte půlkou vroucího mléka, pořádně promíchejte a vlijte směs zpět do rendlíku. Za stálého míchání vařte asi 2 minuty do zhoustnutí. Poté vmíchejte kakaové máslo, želatinu, máslo a mascarpone, přemístěte do plytké nádoby a zakryjte na dotyk potravinářskou fólií – tak zabráníte, aby se vytvořil škraloup. Dejte vychladit do lednice, a poté promíchejte a přemístěte do cukrářského sáčku.

Leave a Reply