Moje první tartaletky jsem pekla ještě ve Francii. Byli s karamelovou náplní a čokoládovou polevou, velké jako dlaň a neskutečně dobré. Ale protože jsme zrovna sehnali maliny a nevěděli co s nimi, rozhodli jsme se pro čokoládový krém s ovocem. Osobně nejsem fanouškem kombinace maliny-čokoláda, ale ta chuť mě naprosto nadchla.
Pohankové tartelettes s čokoládovým krémem
na 12 kousků
Na košíčky:
100g hladké mouky
75g pohankové mouky
100g másla
1 žloutek
30g cukru moučka
2 lžíce studené vody
špetka soli
Na čokoládový krém:
200g čokolády
200g smetany ke šlehání (31%)
100 g másla
ovoce na ozdobení
1 Košíčky
Nejprve si nakrájejte máslo na kostičky. V misce smíchejte všechny přísady a zpracujte do hladka. Těsto vtlačte do formiček na košíčky (tartalerky), dno a okraje propíchejte vidličkou a nechejte hodinu odležet v lednici.
2 Čokoládový krém
V kastrolu přiveďte k varu smetanu. Do misky nalamte čokoládu a zalijte horkou smetanou. Pořádně promíchejte, aby se ingredience spojily. Přidejte máslo a znovu pořádně promíchejte. Nechejte vychladnout a poté nechejte krém ztuhnout v lednici. Občas promíchejte.
3 Předehřejte troubu na 180°C a pečte košíčky asi 20min (nebo dozlatova). Poté je nechejte pořádně vychladnout a opatrně vyklopte z formiček.
4 Ztuhlý krém dejte do cukrářského sáčku (nebo pevnějšího sáčku s ustřiženým rohem) a naplňte košíčky. Dozdobte ovocem a před podáváním umístěte do lednice.
Zdroj: Děvče u plotny – upraveno