Dva dny jsem přemýšlela, co o této polévce napsat. A řeknu vám, jak to s ní bylo doopravdy.
Když jsem ji vařila poprvé, měla jsem jen pár brambor, sušené hříbky z loňska a kupované nudle. Ale tak nám chutnala, že jsem ji na druhý den vařila znovu. A tentokrát poctivě: letošní sušené hříbky, které celé léto sbírali moji rodiče, domácí nudle od babičky, rozmarýn z bylinkové zahrádky a brambory a mrkev ze zahrádky mého milého. Na ničem jsem nešetřila a vznikla tak poctivá a hustá polévka.
PS pokud nemáte sušené hříbky, můžete použít i žampiony
Houbová polévka z lesních hříbků
4 porce
2 hrsti sušených hub
40g másla
40g mouky
3 brambory
1 mrkev (libovolné)
majoránka
sůl, pepř
snítka rozmarýnu
2 hrsti nudlí
1 Houby vložte do kastrolu a zalijte asi půllitrem vody a chvíli povařte.
2 Ve větším hrnci nechejte rozpustit máslo, přisypte mouku a opražte dozlatova. Zalijte jíšku asi litrem studené vody a důkladně promíchejte. Přidejte brambory nakrájené na kostičky a mrkev. Přidejte houby i s vývarem a vařte do té doby, než bude zelenina měkká.
3 Polévku podle chuti dosolte, opepřete, přidejte majoránku, nasekaný rozmarýn a nudle. Nechejte provařit a servírujte.
Zdroj: Apetit – upraveno