Houbový kuba

U
 nás na Štědrý den nesmí chybět houbový kuba. Přípravy začínaji už někdy v létě sbíráním hub, potom na sv. Martina, když pečeme svatomartinskou husu, tak si maminka nechává husí sádlo, a pár dnů před Vánocemi si od místního řezníka koupí škvarky. Pořádné poctivé domácí. A pak se tyto krásné ingredience propojí a vznikne z toho Štědrý den…

2–4 porce.

300 g bulguru
40 g husího sádla + na vymaštění pekáčku
hrst jemných a kvalitních škvarků
2 vetší červené cibule
2–3 hrsti sušených hub
sůl, pepř, kmín, majoránka
5 stroužků česneku

1 V kastrolku si rozpusťte asi polovinu sádla s najemno nasekanými škvarky a osmahněte cibuli nakrájenou na kostičky.

2 Sušené houby vložte do misky, zalijte vroucí vodou (asi 250–300 ml) a nechejte chvíli stát, aby houby změkly. Poté část hub nakrájejte na malé kousky a část nechejte tak. Vodu nevylévejte, ještě ji použijete.

3 Bulgur propláchněte ve studené vodě, a poté přisypte k cibuli a chvíli opražte. Zalijte houbovým vývarem (můžete použít i hovězí vývar nebo klidně jenom vodu), přiklopte a nechejte vařit do měkka.

V jiném kastrolku rozpusťte zbylé sádlo a na něm poduste houby. Ty potom opatrně vmíchejte do uvařeného bulguru, pořádně osolte, opepřete, dochuťte kmínem a majoránkou a česnekem.

5 Předehřejte troubu na 180 °C. Do sádlem vymaštěného pekáče dejte kubu, zalijte sádlem, pokud vám nějaké zbylo z hub a zapékejte asi 25 minut.

Namísto bulguru můžete použít i klasické kroupy. Ty se ale budou vařit o něco déle, a tak se může stát, že budete muset přilít vodu.

Leave a Reply