Mandlové perníčky&Vytláčaný perník

K
aždý určitě máte rodinný recept na perníčky. Ale já se s vámi podělím o ten náš. Kromě toho, že jsou perníčky hopšup hotové, nemusíte je nechávat změknout. Ony jsou totiž měkké hned po vytažení z trouby a při správném skladování neztvrdnou, ale budou se vám roplývat na jazyku. Navíc mandlová mouka (nebo jemně mleté oříšky) jim dodá na jemnosti a netradičnosti. A pokud si umelete a smícháte vlastní perníčkové koření, věřte mi, že hned máte nejoblíbenější vánoční cukroví. U nás v rodině jsou perníčky tak oblíbené, že je pečeme i na Velikonoce a vlastně skoro při každé větší příležitosti.
Kromě receptu na mandlové perníčky vám přikládám recept i na „vytláčaný“ neboli formový perník, který vypadá moc krásně a může sloužit i jako dekorace. Tak vzhůru do pečení! Ať Vánoce můžou začít:)

M
y jsme se sešly s pár kamarádkami u nás a celé dopoledne jsme vykrajovaly, vytláčaly, pekly a poslouchaly koledy. Doufám, že se z toho stane tradice, protože to bylo moc fajn 🙂 Díky holky!

Vytláčaný perník.

Těsto.
100 g žitné mouky
100 g pšeničné chlebové mouky
100 g změklého sádla
50 g moučkového cukru
50 g tekutého medu
1 celé vejce
2 lžičky perníkového koření
1 lžička holandského kakaa
1 lžíce rumu
špetka soli

Poleva.
1 lžička cukru krupice
6 lžic červeného vína
1 žloutek

1Ručně nebo v kuchyňském robotu s hnětacím hákem smíchejte mouky, cukr, koření, kakao, sůl a všechno dobře promíchejte. Přidejte med, sádlo, rum a vejce a zpracujte na hladké pevné těsto.

2 Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechcejte přes noc v lednici.

Na druhý den vytáhněte těsto z lednice, a rozpalte troubu na 150 °C. Formičky pokaždé jemně pomoučete, z těsta vytvarujte kuličku, kterou poté vtlačte do formičky. Teď to chce hodně trpělivosti a vychytat si vlastní postup, ale pokud máte správně zpracované těsto, mělo by se vám podařit těsto dostat z formičky opatrně kuchyňským nožíkem nebo by mělo jít ho vyklepnout.

Plný plech vložte do trouby a pečte asi 10-15 minut. Ještě horký perník pomašlujte polevou, aby se krásně leskly.

Na polevu nechejte v kostrolku zkaramelizovat lžičku cukru, zalijte vínem a vařte, dokud směs nezhoustne. Nechejte chvíli vychladnout a vmíchejte žloutek.

Krásné formičky na vytláčaný perník vyřezává pan František Slavík. K formičkám přikládá i recept a rady na údržbu dřevěných forem. Dříve se formy na perník dědily z matky na dceru.
http://www.slavik-rezbarstvi.cz/cukr_per.htm

Asi 3–5 plechů mandlových perníčků.

4 vajíčka
200 g cukru
6 lžic medu
1 změklé máslo
1 a 1/2 lžičky sody
1/2 balíčku perníkového koření nebo 2 lžíce domácího koření na perníčky
700 g hladké mouky
100 g mletých mandlí

rozkvedlané vejce

1 Ručně nebo ideálně v kuchyňském robotu (perníčky pak budou víc nadýchanější, vážně) šlehejte máslo s cukrem a medem a po jednom zašlehávejte vejce.

2 V jiné míse dobře promíchejte suché ingredience: mouku, perníkové koření, jedlou sodu a mleté mandle. 

3 Pokud používáte kuchyňský robot, nasaďte hnětací hák a po částek přisypávejte suchou směs. Záleží na mouce, ale může se stát, že vám bude zbývat třeba 100 g a těsto už bude hutné, nebo naopak, že vsypete všechnu suchou směs a těsto se bude pořád lepit. V tom případě si vysypte vál a ručně zpracujte těsto, aby se vám nelepilo. Nicméně pozor, aby těsto nebylo hutné až až.
Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechejte ideálně přes noc v lednici uležet.
Na druhý den vytáhněte těsto z lednice a troubu rozpalte na maximum (250 °C). Těsto vyválejte na asi 0,5 cm široký plát, z kterého vykrajujte perníčky. Pečte asi 4–6 minut, ale záleží na troubě. Pokud by perníčky rychle zlátly, snižte troubu na 230 °C.
6Po vytažení pomašlujte rozkvedlaným vejcem a nechejte vychladit. Uschovávejte v uzavřené dóze.

Perníčky jsou po upečení nádherně měkké, takže se nemusí nechávat odležet, ale můžete se do nich klidně hned pustit.

Mandlovou mouku můžete nahradit jemně mletými ořechy. Třeba vlašské by mohly být skvělé. Pokud naopak ořechy chcete vynechat, nahraďte je klasickou hladkou moukou.

Použijte kvalitní med. Ať ty perníčky stojí za to.

Leave a Reply