Flammkuchen

P
řed Vánocemi jsem byla na pár dnů v Alsasku, a protože mi ta Francie už zase začíná chybět, tak tady máte jeden alsaský recept na slaný koláč s cibulí a slaninou. Často se servíruje jako předkrm a je jen tak zjemna obložený, ale my, když si ho připravujeme doma, tak na cibuli a slanině nešetříme a bohatě nám tak vystačí jako hlavní chod.

A protože mě ten pobyt ve Francii zase trošku nakopl a inspiroval, můžete se těšit na další alsaské recepty.

PS tentokrát si k tomu můžete pustit i video;)

Na 2 koláče.

Na těsto.
365 g polohrubé mouky
125 g žitné mouky
1 sáček sušeného droždí
lžíci hladké mouky
lžíci krupicového cukru
300 ml vlažné vody
2 lžíce oleje
větší špetka soli

Obložení.
2 velké červené cibule
2 velké cibule
200 g slaniny
400 g crème fraîche (nebo 30% zakysané smetany)
sůl, pepř

 1 Připravte si kvásek tak, že do větší sklenice vsypte droždí, lžíci hladké mouky, lžíci cukru, do poloviny zalijte vlažnou vodou a nechejte na teplém místě vzejít.

2 Ve větší míse smíchejte obě mouky a sůl, udělejte důlek a vlijte kvásek, vodu s olejem a v kuchyňském robotu nebo ručně zpracujte na hladké těsto. Přikryjte potravinářskou fólií nebo čistou utěrkou a nechte asi 45 minut kynout na teplém místě, nebo až zdvojnásobí svůj objem.

3 Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka nebo půlkolečka. Na pánvi si rozehřejte lžíci másla a opékejte na něm cibuli, dokud nezměkne. Nechejte stranou.
Slaninu nakrájejte na tenké nudličky:
Zakysanou smetanu osolte a opepřete a promíchejte.

4 Troubu předehřejte na 230 °C. Pracovní plochu si pomoučněte a zpracujte nakynuté těsto, aby se nelepilo. Poté rozdělte na dvě půlky a každou rozválejte na co nejtenčí oválnou placku. Plech vyložte pečícím papírem, položte na něj placku, těsto potřete ochucenou zakysanou smetanou, obložte cibulí a slaninou a osolte a opepřete. Pečte asi 15 minut dokřupava a zlatohněda. Stejně upečte i druhý flammkuchen.

Leave a Reply