Čokoládový palačinkový dort s karamelem a banánem

V
e Francii se na Hromnice smaží palačinky a slaví se tzv. Chandeleur, o kterém si něco málo můžete přečíst tady. Loni jsme pro vás přichystali recept na snad nejznámější variaci na palačinky, crêpes Suzette, které si můžete připrait podle receptu tady. Ale na letošní oslavu Hromnic jsem měla v hlavě něco velkolepého. Palačikový dort! S čokoládou, karamelem, banánem, mandlemi. Povinnost pro všechny milovníky palačinek.

Dort o průměru 15 cm

6-8 porcí

1 litr plnotučného mléka
3 vejce
300 g hladké mouky
30 g holandského kakaa
1/2 vanilkového lusku
větší špetka soli
cukr krystal podle chuti

sádlo na smažení

2 velké banány
karamel nebo slaný karamel 300 g 

hrst mandlí
hrst cukru krystalu

V mléce rozkvedlejte vejce a semínka z půlky vanilkového lusku a sůl. Postupně přisypávejte prosetou mouku a kakao a vymíchejte v hladké těsto. Nechejte asi půl hodiny v lednici vychladit, a poté podle potřeby doslaďte cukrem. Těsto by mělo mít řidší konzistenci.

Na nepřilnavé pánvi rozehřejte trochu sádla a smažte palačinky o průměru cca 15 cm. Já jsem na každou palačinku použila asi půlku naběračky. Podobně usmažte palačinky z celého těsta a nechejte vychladnout.

Na suché pánvi nechejte zkaramelizovat hrst cukru a mandle. Vylijte směs na pečící papír a nechejte vychladit. Poté rozmixujte.

4 Každou palačinku potřete lžičkou karamelu a skládejte na sebe. Na každou pátou položte pár koleček banánu a posypte zkaramelizovanými mandlemi. Takto pokračujte, dokud nebudete mít sestavený celý dort. Na závěr dozdobte banánem a zkaramelizovanými mandlemi a zalijte horkým karamelem.

Leave a Reply