U
rčitě se vám stává, že nespotřebujete všechno čerstvé pečivo, a pak se vám hromadí kousky chleba, které stejně nikdo nejí. Když jsem byla ve Francii, tak se nám to stávalo docela často. A abysme předešli zbytečnému plýtvání jídla, proměnili jsme právě toto starší pečivo ve vynikající tuňákový chléb. Pekla jsem ho už tolikrát a v různých variacích, ale nejvíce nám chutná se sušenými rajčaty a s lehkým salátem.
zbytky staršího pečiva (bagety, rohlíky, chleba,…)
250 ml teplého mléka
200 g kvalitního tuňáka v konzervě
3 vejce
100 g sušených rajčat
čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn,…)
sůl, pepř
3 lžíce majonézy
2 lžíce celozrnné francouzské hořčice (à l’ancienne)
salát (lollo biondo, little gem, hlávkový, …)
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce balsamika
1 Ve větší míse zalijte pečivo nakrájené na kousky teplým mlékem a nechejte pár minut odležet. Poté přebytečné mléko vylijte.
2 Přidejte tuňáka, vejce, která nejdříve rozšlehejte vidličkou, sušená rajčata nakrájená na kousky, čerstvé bylinky, ochuťte solí a pepřem a pořádně promíchejte.
3 Formu na biskupský chlebíček (nebo třeba i dortovou formu) vyložte pečícím papírem, vlijte směs a pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 45 minut. Vyzkoušejte pomocí špejle, jestli je chléb dostatečně upečený. Pokud by se vám během pečení chléb rychle připaloval, přikryjte ho alobalem.
4 Na hořčičnou majonézu smíchejte majonézu s hořčicí a dejte do lednice vychladit. Salát opláchněte a zalijte zálivkou z olivového oleje a balsamica.
5J akmile je tuňákový chléb upečený, nechejte ho chvíli vychladnout a naporcujte. Nám nejraději chutná s hořčičnou majonézou a salátem, ale skvělý je i s vařeným bramborem nebo jenom tak.
Většinou na tuňákový chléb použiji takové množství pečiva, které odpovídá asi půlce chleba.