Jahodovo rebarborový koláč galette

S
ezona rebarbory pomalu končí, a proto ještě rychle přidávám recept na osvěžující koláč galette. Úžasný je v tom, mimo jiné, že ovoce můžete měnit podle sezony a vždy vyčarujete skvělý a jiný koláč.

Těsto.
200 g hladké mouky
2 lžíce třtinového cukru
50 g studeného másla
2 lžíce ledové vody
1 vejce

Náplň.
2 stonky rebarbory
100 g jahod
lžíce citronové šťávy
2 lžičky škrobu
lžíce třtinového cukru

1 vejce na potření
třtinový cuk na posypání

Máslo nakrájejte na kostičky a zapracujte ho do mouky. Přidejte všechny zbylé ingredience a vypracujte těsto. Nechejte asi půl hodiny v lednici.

Jahody a rebarboru umyjte a nakrájejte na kostičky. V misce je smíchejte s cukrem a škrobem a nechejte odležet. Občas promíchejte.

Těsto vyválejte na tenký kulatý plát a doprostřed naneste náplň. Snažte se nabrat co nejmíň šťávy. Nechejte asi tři centimetry od okraje volné a ty poté přeložte do středu. Takto připravený koláč nechejte ještě minimálně půl hodiny v lednici odležet.

Troubu rozehřejte na 170 °C. Vychlazený koláč potřete rozkvedlaným vejcem a posypte třtinovým cukrem. Pečte asi 30 minut nebo dozlatova. Koláč před servírováním nechejte vychladit. Můžete podávat s kopečkem vanilkové zmrzliny. Nebo jenom tak.

Leave a Reply