Banánový chlebíček s vlašskými ořechy

R
ecept na tento banánový chlebíček tu už na blogu byl. Ale, když jsem se ho po dlouhé době rozhodla znovu otřepat, napadlo mě přidat i vlašské ořechy a semínka, aby nebyl tak „obyčejný“, a musím říct, že tato kombinace se opravdu povedla.
Navíc mi kamarádka (tímto zdravím Kačku:)) prozradila, že k banánům se skvěle hodí pepř, který jejich chuť zvýrazní, a navíc přidá jiný, pikantní, rozměr.
Byl tak dobrý, že jsem ho v týdnu pekla doma dvakrát. Podruhé jsem nahradila bílý cukr třtinovým a hladkou mouku špaldovou a ječnou (obsahuje spoustu vitamínů skupiny B, pomáhá proti únavě a stresu, ale hlavně zvyšuje vláčnost a trvanlivost těsta) a byl snad lepší jak ten „nezdravý“. Takže se rozhodně nebojte experimentovat.

250 g hladké
1 kypřící prášek
špetka soli
(1/2 lžičky mletého bílého pepře)
160 g cukru krystalu
85 g změklého másla
2 vejce
4 + 1 vyzrálé banány (čím tmavší, tím lepší)
2 lžíce mléka
100 g nasekané čokolády
hrst vlašských ořechů, (dýňových semínek, slunečnicových semínek, …)

Předehřejte si troubu na 170 °C.

2 Vyšlehejte do pěny vejce, máslo a cukr a přidejte 4 banány nakrájené na kolečka. Vmíchejte mouku s kypřícím práškem, solí a pepřem, čokoládu, oříšky a semínka a rozřeďte mlékem.

3 Formu na biskupský chlebíček vyložte pečícím papírem, vylijte těstem a nahoru položte rozpůlený banán. Pečte něco přes hodinu, dokud nebude chlebíček dostatečně upečený. Vyzkoušejte špejlí. Nechejte vychladnout, a poté vyklopte.

Zkuste nahradit klasickou hladkou pšeničnou mouku tou špaldovou. Zkoušela jsem 200 g špaldové a 50 g ječné a výsledek byl vynikající. Stejně tak i namísto cukru krystalu použijte cukr třtinový a máte „zdravější“ variantu.

Leave a Reply