Tartaletky s orange curd

P
omerančová variace na citronovou klasiku. Tartaletky s orange curd. Ideálně nechejte přes noc v lednici vychladit, pokud tedy odoláte. My jsme totiž neodolali a pustili se do nich hned.

6 tartaletek.

Pâte sucrée.
250 g hladké mouky
100 g změklého másla
100 g moučkového cukru
špetka soli
1 žloutek
lžíce studené vody

Orange curd.
180 ml šťávy z pomeranče (asi 1 pomeranč) + kůra
3 vejce
100 g cukru (nebo vynechat uplně, pokud máte hodně sladký pomeranč)
200 g změklého másla

Pusinka/Meringue.
2 bílky
50 g moučkového cukru

1 Na sladké křehké těsto: v misce špachtlí zpracujte změklé máslo a cukr, aby se vám spolu krásně spojili a zapracujte žloutek a vodu. Poté přidejte mouku a rukama vypracujte hladké těsto. Kdyby vám těsto nechtělo držet, přidejte ještě trochu vody.
Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na půl hodiny do lednice vychladit.

2 Pomerančovou šťávu, vejce a cukr vložte do nepřilnavé pánve a za stálého míchání nechejte zhoustnout. Přelijte do čisté mísy a občasným promícháním nechejte vychladit na asi 45 °C (udržíte prst).
Máslo nakrájejte na kostičky a tyčovým mixérem vmixujte. Na dotek zakryjte potravinářskou fólií a dejte do lednice vychladit.

3 Troubu si předehřejte na 170 °C. Těsto vyválejte na tenký plát a vykrajujte kolečka o něco větší, než je průměr formiček, které budete používat (košíčky, ráfky). Vložte do formiček a dno propíchejte vidličkou. Pečte asi 12–15 minut. Pokud se vám dno vyboulí, po vytažení z trouby dno znovu propíchejte. Nechejte vychladit.

4 Orange curd vytáhněte z lednice, promíchejte, vložte do cukrářského sáčku s hladkou zdobící špičkou a plňte vychladlé korpusy.

5 Na pusinky si připravte vodní lázeň, voda se nesmí dotýkat misky. Bílky s cukrem vyšlehejte na vodní lázni na tuhý sníh a cukrářským sáčkem naneste na tartaletky. Flambovací pistolí jemně opalte a dozdobte plátky pomeranče. Pokud nemáte flambovací pistoli, vložte tartaletky na pár minut do rozpálené trouby.

1 Response

Leave a Reply