Když jsem poprvé viděla upečené cannelés, tak jsem se zděsila, že jsem je připálila. Ale kdepak. Napovrchu jsou černé, až spálené, uvnitř jsou lahodně vláčné.
Tato oblíbená pochoutka pochází z Bordeaux (Akvitánie) a jí se zastudena a na mnoho způsobů, nasladko i naslano. Ty naše byly se slaninou. A jen se po nich zaprášilo. Nevýhodou tohoto receptu je, že potřebujete speciální silikonovou formu (zde), jinak nebudou mít tu správnou konzistenci.
MINI CANNELÉS AUX LARDONS
Na 20 cannelés
500ml (plnotučného) mléka
50g másla
2 celá vejce + 2 žloutky
150g (hladké) mouky
100g parmezánu
100g slaniny nakrájené na allumettes
(tady se prodává slanina nakrájená na „zápalky“, na jemné proužky)
1 cibule nakrájená najemno
sůl, pepř
1 V hrnci dejte zhřívat mléko s máslem.
2 Ve větší misce smíchejte vejce a žloutky, přidejte mouku a parmezán. Opepřete, popřípadě osolte, ale parmezán je slaný dost.
3 Zalijte mlékem, nechejte vychladnout a na 24h umístěte do chladu.
4 Na druhý den přidejte do těsta slaninu a cibuli.
5 Vymažte formy na cannelés máslem a plňte do 3/4.
6 Nejdříve pečte 10min na 250°, poté 50min na 180°.
7 Před podáváním nechejte pořádně vychladnout.