Belle-Île-en-Mer II.

Právě nám končí týden dovolené a druhý týden na ostrově.

V pondělí se Marie a Thomas podívali na předpověď počasí, a než-li strávit upršený týden na ostrově, během hodinky se sbalili a odjeli někam na jih Francie. Bohužel (nebo naštěstí?) jsme se do auta nevlezli, a tak nám nezbylo nic jiného než zůstat na ostrově. Sami na Belle-Ile, v nádherném domě, s mořem na dosah ruky, s živým humrem v lednici. Nejkrásnější dovolená na světě.

S humrem jsem se poprala a brzy pro vás nachystám recept. Chápu, že to není levná ingredience, ale nikdy nevíte. Třeba taky u vás jednoho dne zaklepe soused…

Každé nové ráno tady si neskutečně užíváme. Hlavně ty snídaně. Je až neuvěřitelné, jak takové maličkosti, jako společně připravená snídaně a snídání na terase, dokáží nastartovat den. A ty procházky po pobřeží a po útesech nebo západy slunce za obzorem. Najít tu pořádnou práci, nikdo nás z Belle-Ile nedostane. Jsme neskutečně vděční, že zde můžeme být.

Protože počasí tento týden opravdu nebylo ideální a sluníčko vysvitlo až včera, moc jsme toho nenavštívili. Míša občas trénoval na pláži na nedělní volejbalový turnaj, já jsem se prohrabávala v knihupectví. Zvládli jsme jen krátkou procházku na jihozápadním pobřeží, které jsme navštívili už vloni, ale za to jsme objevili skvělou crêperii v Sauzonu. Ráda bych tak navázala na zápisky z dnů au-pair, které jsem psala minulé léto (a které najdete tady), a představila vám další zajímavá ostrovní zákoutí. A tak navštivte s námi znovu Sauzon, jednu ze čtyř ostrovních hlavních obcí a crêperie Les Embruns.
IMG_1827 IMG_1775

Po příjezdu do Sauzonu doporučuji zkusit najít parkovací místo u kostela nebo v přilehlé uličce před radnicí. Pokud ovšem chcete spojit návštěvu městečka s kratičkou procházkou, při vjezdu do Sauzonu se po pravé straně nachází neplacené parkoviště. Potom už půjdete přímo za nosem.

Snímek obrazovky 2016-08-05 v 11.51.11

Naproti kostela najdete růžové „palačinkové okno“, které patří crêperie Les Embruns, která se nachází hned za rohem na Quai Joseph Naudin. Pokud se vám nepodaří zarezervovat místo v Les Embruns, doporučujeme si koupit galetky a palačinky právě tady. Cenově výjdou levněji než v crêperii, ale na chuti to nepoznáte. Kupte si taky lahev cideru a vychutnejte si typickou bretaňskou večeři na nábřeží s výhledem na moře.

IMG_1799

IMG_1815 IMG_1820

A teď ke crêperie Les Embruns jako takové. V 18. století byste na jejím místě našli obhod s rybami. Dokonce i dnes uvnitř crêperie najdete stopy po někdejším lisu sardinek. Od roku 1989 si v růžovém domečku můžete pochutnat na palačinkách, galetkách a domácích zmrzlinách. Všechny suroviny, se kterými zde pracují, vajíčka, třtinový cukr, šunka, sýr, máslo, pocházejí z ekologického zemědělství (certifié Agriculture Biologique). Pohanková mouka, která se používá k přípravě galettes, se vyrábí přímo v Bretani. Mléko a crème fraîche berou z místní farmy Pavillon (Le Palais), stejně tak i suroviny na výrobu domácích zmrzlin jsou místní.

IMG_1826IMG_1796Crêperie má k dispozici celkem 50 míst, jak na „předzahrádce“ s výhledem na přístav, tak uvnitř. Cenově je dostupná, ve dvou se zde navečeříte do 20 euro (bez dezertu, ale se ciderem). V palačinkovém okně jsou pak ceny asi dvakrát nižší.

IMG_1791 IMG_1793 IMG_1779

IMG_1812 IMG_1834

Když už budete v těchto sauzonských končinách, spojte večeři i s návštěvou severního cípu s ikonickým Les Poulains a vychutnejte si zde západ slunce.
IMG_1849 IMG_1903 IMG_1859

Leave a Reply