O
bjevila jsem Ameriku! Určitě každý z vás zná francouzské brambory – brambory, vajíčko, smetana, nějaká ta uzenina a šup do trouby. Ale věděli jste, že tato česká klasika je opravdu odkoukaná od Francouzů? Musím říct, že jsem opravdu tak dobré francouzské brambory nejedla, ani nepamatuji.
Nutno podotknout, že Francouzi si Tartiflette dopřávají během zimních dnů. Ale nedokáži si představit, že bych měla čekat až do zimy…
2–4 porce.
1 cibule
1 stroužek česneku
150 g anglické slaniny (v celku nebo plátkové)
6 velkých brambor
slunečnicový olej
čerstvý tymián a saturejka dle chuti
100 ml suchého vína
200 g crème fraîche
150 g sýru reblochon (nebo hermadur; my použili La Brique od Président)
1 Brambory, slaninu a cibuli nakrájejte na kostičky. V nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a opékejte na něm brambory a slaninu asi 5 minut, až slanina zkřupaví.
2 Poté přidejte cibuli a opékejte, aby brambory mírně zhnědly. Přidejte tymián, saturejku a česnek, zalijte vínem. Promíchejte a krátce povařte. Osolte a opepřete.
3 Pánev odstavte a do brambor přimíchejte crème fraîche. Sýr nakrájejte na kostičky, asi hrst nechejte stranou a zbytek vmíchejte do brambor.
4 Troubu předehřejte na 200 °C. Formu nebo samostatné formičky vymažte máslem a naplňte bramborovou směsí a posypte zbytkem sýru. Pečte asi 20–25 minut v dolní části trouby dozlatova a podávejte ještě horké.
Výborně se k tomuto jídlu hodí nějaký lehký salát. Vyzkoušejte třebasalát se zálivkou vinaigrette nebo osvěžující balsamicovou zálivku. Jednoduše smíchejte 1 lžíci balsamica a 3 lžíce olivového oleje, přidejte najemno nasekanou šalotku a voilà.