Letní salát se zálivkou vinaigrette

O
 víkendu jsme zahájili grilovací sezónu. Zvládli jsme hned dvě grilovačky a musím říct, že jedna byla lepší jak druhá. Skvělé jídlo, skvělé počasí, skvělí lidé…Co víc si přát? Navíc jsem odkoukala jeden nový salát, který mě naprosto ohromil. Nikdy by mě asi nenapadlo zkombinovat klasický hlávkový salát s francouzskou zálivkou vinaigrette a koprem. Naprostá pecka. Dokonce jsem ani nečekala na maso a ládovala jsem se salátem.

Když jsem dnes dělala salát doma, neměla jsem bohužel kopr, proto ho na fotkách neuvidíte. Nicméně určitě tuto kombinaci vyzkoušejte. Skvěle se hodí ke grilovanému masu, k rybě, s opečenou bagetkou zasytí i jenom tak.

hlávkový salát
svazek ředkviček
1-2 jarní cibulky
řeřicha
3-4 vařené rané brambory (nemusí)

Na zálivku vinaigrette:
6 lžic olivového oleje
2 lžíce vinného octa (nebo bílého vína)
1 lžíce medu
sůl, pepř
1 lžíce dijonské hořčice
šťáva z 1/2 citronu
kopr nebo jiné bylinky (fenyklová nať, tymián, petržel, …)

 

1 Zeleninu pořádně omyjte, hlávkový salát natrhejte, ředkvičky nakrájejte na tenké plátky, stejně tak jarní cibulku. Zeleninu naservírujte na talíř nebo do mísy, můžete přidat i vařené rané brambory.

Na francouzskou zálivku vinaigrette smíchejte všechny ingredience, dochuťte solí a pepřem a citronovou šťávou. Pokud by se vám zdála zálivka příliš kyselá, nebojte se přidat medu. Pokud máte rádi kopr, určitě do zálivky přidejte koprovou nať. Dodá salátu naprosto jiný rozměr.

Leave a Reply