Špenát

C
ož takhle dát si špenát? Vsadím se, že určitě najdete ve vašem okolí někoho, kdo tento pokrm naprosto nesnáší.  Sama jich mám v okolí několik a vůbec se jim nedivím. Špenát školních jídelen je ale dávno passé. Zkuste připravit špenát tak, jak ho dělám já a uvidíte, že si ho zamilujete. 

Varianta, kdy servírujete všechny tři ingredience ještě teplé, je skvělá. Ale zkuste špenát před servírováním nechat v lednici vychladit a podávejte ho studený s teplými krutony a vejcem. Docílíte tak úplně jiného chuťového zážitku.

Pokud vás odrazuje typická hořkost pokrmu, zkuste šáhnout po čersvém špenátu, a ne mraženém sekaném. Já ho kupuji v Lidlu, kde mám vyzkoušeno, že hořký není. Ale pokud máte možnost domácího špenátu, tím líp.

 

 

2–4 porce.

500 g čerstvého špenátu
1 cibule
máslo
olej
hladká mouka
250–500 ml vývaru (hovězí nebo zeleninový) nebo vody
4 stroužky česneku (nebo podle chuti)
50 ml smetany ke šlehání
sůl, pepř

Na servírování.
lněný olej (nebo extra panenský olivový olej)
citronová šťáva
2–4 starší krajíce chleba
přepuštěné máslo
2–4 vejce
ocet

Špenát důkladně opláchněte a nechejte okapat. Na másle a oleji osmahněte najemno nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, jemně ji zasypte moukou, aby vám vznikla řidší jíška. Špenát nasekejte nahrubo a přidejte ho do kastrolu a chvíli orestujte. Poté ho zalijte vývarem, zakryjte poklicí a nechejte asi 15 minut dusit. Poté přidejte propasírovaný česnek, smetanu a jemně osolte a opepřete a rozmixujte v blenderu (možná si vystačíte i s tyčovým mixérem, ale nezkoušela jsem to). Špenát nepřesolte. Sůl se v chuti rozvine později. Před servírováním už pak jen lehce prohřívejte, nebo právě naopak dejte chladit do lednice.

Mezitím si připravte krutony. Krajíc chleba zbavte kůrky a natrhejte ho na větší kusy. V pánvi rozehřejte přepuštěné máslo a usmažte na něm krutony dozlatova.

Na ztracené vejce dejte do menšího kastrolu vařit vodu. Jakmile se na dně začnou tvořit bublinky, vlijte 1–2 lžíce octa a osolte. Lžičkou vytvořte ve vodě vír a doprostřed vyklepněte vejce. Můžete si pomoc i tak, že vejce vyklepnete nejdřív na lžíci, a až poté ho vložíte do vody. Vařte asi 3–4 minuty.

Špenát podávejte s krutony a ztraceným vejcem, na závěr ještě zakápněte olejem a pár kapkami citronu.

Leave a Reply