M
ůj nejmilovanější Míša měl narozeniny. A k takovému dni se přeci hodí dort. A žádný jiný než Míša dort. Inspirovala jsem se francouzským cukrářským mistrem Christophem Michalakem a po jeho vzoru jsem dala tradičnímu dortu dosti netradiční podobu.
Recept na čokoládový korpus je vlastně trošku pozměněný recept na cupcakes ze Sladké kuchařky od Cupcake Jemmy. Párkrát jsem je pekla a nikdy nevyskočily tak, jak měly. Ale protože těsto je opravdu moc dobré, rozhodla jsem se z něho upéct korpus na dort. A je to paráda. Žádný suchý a nudný čokoládový dort, ale vláčná mňamka.
Co se týče tvarohové náplně, hodně jsem improvizovala. Bohužel jsem šáhla po špatném tvarohu (teď už vím, že na krém pouze a jedině ten ve vaničce a bez hrudek). Na chuti dortu nic neubralo, možná jen vzhledově by vypadal lépe a s krémem by se lépe pracovalo.
8-10 porcí.
Na 1 dortový korpus (nebo asi 30 cupcakes).
185 g vysokoprocentní čokolády
185 g másla
135 ml vody
3 střední vejce
310 g cukru krupice
2 lžíce oleje (já použila kokosový)
100 g bílého jogurtu
220 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
45 g holandského kakaa
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
Tvarohový krém.
2 tvarohy v kostce (500 g)
400 ml smetany ke šlehání (min. 30%)
med (já použila asi 2 lžíce)
lžička citronové šťávy (podle chuti)
100 g vysokoprocentní čokolády
Dozdobení.
50 g vysokoprocentní čokolády
kokosové lupínky
1 Ideálně den předem si upečte dortový korpus. Čokoládu, máslo a vodu za občasného míchání rozpusťte na mírném plamenu na hladkou směs.
2 Navažte si všechny suché ingredience (mouka, prášek do pečiva, kakao, jedlá soda, sůl) a nechejte stranou. Troubu předehřejte na 170 °C.
Ve větší misce vyšlehejte do pěny vejce, cukr a olej. Poté přidejte čokoládou směs a jogurt a dobře prošlehejte. Postupně do těsta přimíchejte suché ingredience a míchejte, dokud vám nevznikne hladké řidší těsto.
3 Dortovou formu vyložte pečícím papírem a vylijte do ní těsto. Pečte asi 40 minut. Vyzkoušejte špejlí, jestli je korpus dobře upečený. Po upečení nechejte korpus ve formě dokonale vychladnout.
4 Tvarohový krém.
Začněte tím, že si ve vodní lázni rozpustíte čokoládu, kterou použijete na čokoládovo-tvarohový krém.
Do větší mísy přidejte tvaroh, citronovou šťávu, asi 100 ml a oslaďte medem podle chuti. Pomalu prošlehejte, aby se smetana s tvarohem krásně spojila. Přilijte dalších 100 ml a znovu prošlehejte. Takto pokračujte, dokud nespotřebujete veškerou šlehačku nebo dokud nebude krém příliš řídnout. Půlku krému dejte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou (spodek si přichytněte kolíkem) a dejte na chvíli vychladit do lednice. Do druhé půlky po částech zašlehejte roztopenou čokoládu. Čokoládovým krémem naplňte cukrářský sáček s řezanou špičkou a dejte také vychladit do lednice.
5 Sestavení dortu.
Dokonale vychladlý korpus vytáhněte z formy a rozřízněte podélně na dvě části. Spodní část umístěte na podnos a naneste na ni tvarohový krém. Asi 1 cm od okraje nechejte volný. Na krém přiložte druhou část korpusu, ideálně vypouklou částí dolů, abyste získali rovný dort, a jemně přitlačte. Krátkými vstřiky naneste jak tvarohový krém, tak čokoládový tvarohový krém. Dort ozdobte kokosovými lupínky a dejte zatím do lednice vychladit.
6 Čokoládové ozdoby
Ve vodní lázni rozpusťte 50 g čokolády. Ustřihněte si plát pečícího papíru, který položte na pracovní plochu. Okraje papíru zatižte, aby se vám papír nevlnil. Roztopenou čokoládu vylijte na pečící papír a cukrářským (zahnutým) nožem ji rozetřete asi na 2mm šířku. Pečící papír i s čokoládou opatrně přesuňte třeba na krájecí prkénko a dejte do lednice vychladit. Jakmile čokoláda dokonale ztuhne vykrajujte kolečka a srdíčka, kterými poté dozdobte dort. Dort nechejte v lednici odležet, ideálně do druhého dne. Před servírováním nechejte zhruba půl hodiny při pokojové teplotě.