K
dyž mě kamarádi poprosili, abych jim upekla pro roční Adélku dort, těšila jsem se, že konečně vyzkouším něco nového. Nechala jsem se inspirovat Lindou Lomelino a přidala jsem do korpusu ovoce, poučila se z vlastních chyb a koupila jsem spooooustu ovoce a dala se do toho. A vy, pokud zrovna přemýšlíte, že byste si dali taky něco dobrého a sladkého, upečte si dort taky. Pokud použijete 24 cm formu, upečte korpus dvakrát, aby byl dort krásně vysoký. Pokud se rozhodnete pro menší variantu, nebojte se várku rozdělit na polovinu, ale nezapomeňte, že použijete i míň mascarpone na krém – doporučila bych 500 g mascarpone, raději víc než míň.
Asi 25 porcí.
Korpus (Ø 24 cm).
Recept je psaný na 1 korpus, ale na dort budete potřebovat korpusy dva.
200 g změklého másla
130 g cukru krupice
3 vejce
3 lžíce mléka (nebo 125 g tučného tvarohu)
225 g hladké mouky
1 kypřící prášek
špetka soli
hrst jahod nakrájených na kostičky
Mascarponový krém.
750 g mascarpone
1 vanička tučného tvarohu
100 ml smetany ke šlehání na rozředění
cukr moučka podle chuti
jahodová marmeláda
jahody, maliny, borůvky, pistácie, mandle, …
1 Rozpalte troubu na 175 °C.
2 Vyšlehejte do pěny máslo s cukrem, a poté po jednom zašlehejte vejce. Pokud se rozhodnete používat tvaroh, přidejte ho teď.
3 Prosejte mouku, kypřící prášek a sůl a po částech ji zašlehávejte do mokré směsi. Na závěr rozřeďte mlékem a jemně vmíchejte jahody.
4 Dortovou formu vyložte pečícím papírem, vlijte těsto a pečte asi 35–45 minut. Pokud by vám korpus začal rychle hnědnout, přikryjte ho alobalem a dopečte. Takto upečte korpusy 2 a po upečení je nechejte dokonale vychladnout.
5 Mezitím co vám budou korpusy chladnout si vyšlehejte krém z mascarpone a tvarohu. Kdyby se vám zdál krém být příliš tuhý, rozřeďte jej smetanou. Doslaďte cukrem a dejte vychladit.
6Každý korpus rozřežte na polovinu. Nejdříve korpus natřete 1–2 lžícemi marmelády, poté přidejte část krému, zasypte ovocem a přiložte dalším korpusem. Takto pokračujte, dokud nesložíte celý dort. Poslední korpus už nenatírejte marmeládou, ale jen krémem. Zbylý krém rozetřete cukrářskou špachtlí i na krajích dortu a záleží jen na vás, jestli se pustíte do „naked“ zdobení jako já, nebo jestli pokryjete dort krémem dokonale. Dozdobte ovocem, oříšky a dejte do lednice ideálně přes noc uležet. Půl hodiny před servírováním dort vytáhněte z lednice.