Tentokrát recept spíše americký, nicméně objevila jsem ho právě ve Francii. Na povrchu křupavé, vevnitř neskutečně vláčné, s kousky čokolády… lepší cookies jsem opravdu nikdy nejedla.
A když je navíc zabalíte do krásné krabičky nebo dózy, určitě skvěle poslouží jako dárek. Třeba jako nám – kamarádce do nového bytu…
Asi na 35 malých cookies:
170g změklého másla
150g třtinového cukru
50g cukru krupice
1 vejce
2 lžičky vanilkového extraktu (nemusí)
250g hladké mouky
2 lžičky kukuřičného škrobu
1 lžičku kypřícího prášku
špetka soli
100g čokolády
1 Nejprve v misce smíchejte mouku, škrob, kypřící prášek a sůl. Čokoládu nasekejte na malé kousky
2 V jiné misce pořádně promixujte máslo a oba cukry. Přidejte vejce, vanilkový extrakt a znovu dobře promíchejte. Opatrně přisypte moukovou směs a čokoládu a zpracujte.
3 Takto připravené těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na 1h odpočinout do lednice.
4 Po vytažení z lednice nechejte 10min odležet. Mezitím si rozpalte troubu na 180°C.
5 Z těsta tvořte kuličky o velikosti ořechu a pokládejte je na pečícím papírem vyložený plech. Nechávejte mezi kuličkami dostatečný prostor a kuličky nijak neuplácávejte.
6 Pečte 8-9 minut. Pokud se vám budou zdát cookies měkké, nelekejte se. Během chladnutí ztvrdnou.