Domácí francouzská bageta

J 
e až neskutečné, kolik baget Francouzi spořádají během, co jednoho dne, během jednoho chodu! Jí se k předkrmu, jí se během hlavního chodu, jí se k sýru. Jí se neustále. A jelikož jsem zatím v Česku nenašla bagety se stejnou chutí, jakou mají ve Francii, peču si je sama doma.

Na 2 malé bagetky.

250 g hladké mouky
6 g soli
8 g sušeného droždí
175 ml vlažné vody

Nejprve smíchejte vlažnou vodu a droždí.
Do mouky přisypte sůl, zamíchejte, udělejte v mouce ďolíček, do kterého postupně přilévejte kvásek. Pořádně promíchejte a pak čistými dlaněmi hněťte asi 5 min.
3 Z uhnětěného těsta vytvarujte bochánek, jemně ho posypte moukou, přikryjte suchou utěrkou a nechejte odpočívat 20min.
4  Pracovní desku, nebo vál, posypte zjemna moukou. Těsto rozdělte na 2 stejné dílky a z nich poté vytvarujte bagety.
5 Takto připravené bagety umístěte do vyplé trouby a nechejte 20min kynout.
6 Po 20 minutách vytáhněte bagety z trouby a rozpalte ji a 250°C. Mezitím, co se bude trouba rozehřívat potřete bagety vodou a nožem je několikrát nařízněte. Můžete je posypat hrubozrnou solí.
7 Bagety pečte zároveň s hrnkem studené vody, budou pak krásně zlatavé a křupavé, asi 12 – 18 minut.

 

6 Responses
  1. Milá Baru, právě jsme dopekli, neb máme dneska pečící náladu, a i když jsme těsto míchali od oka, povedly se krásně.

  2. Veronika

    Bagetky dopečeny a snězeny a světe div se, bylo jich málo!!! Pro dva dospělé a ani ne tříleté dítě doporučuji dvojitou dávku. Syn si ještě vlažné z mřížky uzmul obě bagety, jednu jsme od něj s tátou vydyndali a rozpůlili si, muselo to stačit 😀
    Výborné!!! A kdo má domácí pekárnu, stačí ingredience hodit na 15 minut na program těsto…
    Verča

Leave a Reply