4 tipy na jedlé vánoční dárky

P
okud vám ještě nějaké ty dárky chybí, mám pro vás 4 last minute tipy. Jsou to jednoduché recepty, které ale určitě potěší každého gurmána. Stačí vám jen pár ingrediencí, které máte doma.

Jako první jsem pro vás nachystala nakládanou červenou cibuli. Skvěle se hodí do hamburgerů, domácích hot dogů, do salátů, a vlastně ke všemu, k čemu byste si dali zavařené okurky. Jediná ingredience, kterou asi nebude mít každý doma, jsou koriandrová semínka. Zkuste je nahradit třeba těmi hořčičnými nebo je vynechejte zcela.  To nejlepší na tomto receptu je, že vám nezabere ani 5 minut a stačí jen 30 minut, aby se cibule naložila. Samozřejmě, čím déle ji necháte odstát, tím lépe bude chutnat. Rychlonaloženou cibuli skladujte v lednici a spotřebujte do 14 dní. 

Pro milovníky sladkých dárků tady mám recept na kakaovo-banánovou granolu z kuchařky Green Kitchen at Home. Je plná oříšků a semínek, slazená banány a javorovým sirupem. A chutnala dokonce mému taťkovi a to už je co říct!

Ze stejné kuchařky pochází i třetí recept, tentokrát na slanou granolu. Ta se zase úžasně hodí salátů nebo do krémových polévek, které jsou do zimního počasí jako dělané. Dýňová, bramborová, hrášková, … s tímto dárkem určitě nešlápnete vedle.

Poslední tip je na domácí sypaný čaj. Já jsem si nakoupila a nasušila do zásoby různé bylinky, jako třeba měsíček,  meduňku, mátu, levanduli, šípek a spoustu dalších. Namíchám z nich domácí sypané čaje, které stylově zabalím do skleniček a třeba k nim přidám i sklenku medu nebo hrníček a obdaruji jimi naše blízké. Pokud nemáte možnost nasušit si vlastní, jednodruhové BIO bylinky seženete třeba v Sonnentoru nebo od Bylinca. 

Nakládaná cibule

Na 1 skleničku.

1 větší červená cibule
1 bobkový list
3 hřebíčky
1/2 lžičky semínek koriandru
1/2 lžičky pepře
1/2 lžičky soli
1 lžička třtinového cukru
100 ml jablečného octu
100 ml vody

1 Červenou cibuli nakrájejte na co nejjemnější kolečka a naskládejte do zavařovácí sklenice.

V rendlíku nechejte rozvonět koriandrová semínka, pepř, hřebíček a bobkový list. Přidejte sůl, cukr, jablečný ocet a vodu a přiveďte k varu. 

3 Zalijte cibuli lákem a uzavřete. Nechejte marinovat alespoň 30 minut. Skladujte v lednici, kde vydrží tak 2 týdny.

Na 700 g.

75 g mandlí
60 g vlašských ořechů (nebo pekanových)
300 g jemných ovesných vloček
75 g dýňových semínek
3 lžíce holandského kakaa
špetka vanilkového prášku
2 špetky vločkové soli

5 lžic kokosového oleje
5 lžic javorového sirupu, tekutého medu nebo datlové pasty
2 hodně zralé banány

1 Ořechy nasekejte nahrubo a smíchejte je ve velké míse spolu s ostatními suchými ingrediencemi. 

2 V malém hrnci rozehřejte kokosový olej a javorový sirup (nebo med nebo datlovou pastu). Přidejte rozmačkané banány a nalijte tekuté ingredience na ty suché. Pořádně promíchejte, aby vznikla hrudkovitá směs, kterou vysypte na pečící plech s pečícím papírem.

3 Pečte na 200 °C asi 15–20 minut, občas během pečení promíchejte, aby se granola upekla rovnoměrně. Po upečení nechejte dokonale vychladnout a skladujte ve vzduchotěsné sklenici, kde vydrží asi 1 měsíc.

Banánovo-kakaová granola

Slaná granola

Na 500 g.

300 g špaldových vloček (nebo ovesných)
2 lžíce rozmarýnu (může být i sušený)
75 g lískových ořechů
70 g dýňových semínek
70 g slunečnicových semínek
2–4 lžíce chia semínek
kůra z 1 pomeranče
vločková sůl, pepř

120 ml olivového oleje
2 lžíce dijonské hořčice (nebo hrubozrnné)
1 lžíce medu nebo javorového sirupu

1 Ve velké míse smíchejte všechny suché ingredience – ořechy nasekejte nahrubo, bylinky nakrájejte nadrobno. Podle chuti osolte a opepřete.

2 V menší misce promíchejte olej, hořčici a med a přilijte k suchým ingrediencím. Pořádně promíchejte a v jedné vrstvě rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem. Pečte asi 15–20 minut na 180 °C, občas promíchejte, aby se vám granola nepřipálila. 

3 Granolu nechejte dokonale vychladnout a skladujte ve vzduchotěsné nádobě, kde vydrží asi měsíc.

meduňka
lípa srdčitá
mesíček lékařský
šípek
růže stolistá
levandule
máta

1 Ve větší míse smíchejte vaše oblíbené sušené byliny. Ty více aromatické, jako je například levandule a máta, přidávám po špetkách, ostatní po lžících. 

2 Nasypte směs do skleniček nebo pytlíčků a dozdobte.

Sypaný čaj

Leave a Reply