Obrácený mandarinkový koláč

N
áhodou jsem narazila na tyto krásné mandarinky s lístky, které jsou prostě sen každého fotografa jídla. A když jsem si je vyfotila, tak jsem z nich upekla obrácený koláč, který voní po Vánocích. A i když tu máme jaro, pusťte se do něj. Protože tato citrusová varianta tradičného Tarte tatin stojí za to. A úplně nejlepší bude, pokud ho připravíte z kyselejších mandarinek!

1 koláč.

3 hvězdičky badyánu
2-3 svitky skořice
250 g třtinového cukru
8 mandarinek (čím kyselejší, tím lepší)
180 g másla
3 vejce
100 g hladké mouky
80 g jemných vloček
1/2 balení prášku do pečiva
3 lžíce mléka

zakysaná smetana nebo řecký jogurt na servírování

 

1 Do rendlíku nalijte 250 ml vody, přidejte badyán a skořici a nechejte zredukovat na polovic. 

2 V pánvi, kterou můžete dát i do trouby, rozpusťte 100 g cukru na karamel. Ideálně vůbec nemíchejte, ale pokud by se vám cukr ropouštěl nerovnoměrně, můžete si pomoc dřevěnou vařečkou. Hlídejte, aby se vám karamel nespálil. Poté opatrně přilijte vodu s kořením a za občasného promíchání chvilku povařte. Jakmile se obsah zredukuje nechejte stranou.

3 Troubu rozpalte na 180 °C. Kůru (z chemicky neošetřených mandarinek) nastrouhejte do mísy, ve které budete zpracovávat těsto, mandarinky oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka, která poté poklaďte do pánve na připravený karamel. 

4 Zbylý cukr vyšlehejte s máslem a mandarinkovou kůrou do pěny. Poté po jednom zašlehejte vejce, přisypte mouku, vločky a kypřící prášek, promíchejte a nařeďte mlékem. Těsto rozetřete stěrkou na mandarinky.

5 Pečte asi 35 minut a vyzkoušejte špejlí, jestli je korpus už upečený. Po upečení jemně stěrkou podeberte koláč po okraji a nechejte alespoň 15 minut vychladnout. Poté koláč převraťte na servírovací talíř (talíř přiklopte na pánev a otočte). Servírujte s řeckým jogurtem nebo zakysanou smetanou.

Leave a Reply