P
ro všechny milovníky čokolády. Tartaletky s čokoládovým krémem zdobené ovocem nebo oříšky. Ať už zvolíte jakoukoli variantu, nemůžete šlápnout vedle.
Na 10–15 košíčků.
Košíčky.
115 g studeného másla
70 g moučkového cukru
20 g mandlové mouky (nebo mletých mandlí)
1 vejce
špetka soli
190 g hladké mouky
Čokoládový krém.
200 g hořké čokolády
200 g smetany ke šlehání
100 g másla
ovoce nebo oříšky na ozdobení
1 Košíčky.
V kuchyňském robotu s míchací hlavicí („lísteček“) promíchejte máslo nakrájené na malé kostičky, cukr, mandlovou mouku a sůl. Jakmile máslo změkne a vyšlehá se (zbělá), přidejte vajíčko, znovu důkladně promíchejte a přisypte mouku. Míchejte, dokud se všechno ingredience nespojí. Poté těsto vysypte na lehce pomoučený vál, vypracujte kouli, kterou zabalte do potravinářské fólie a nechejte minimálně hodinu v lednici. Ideálně však přes noc.
2 Vychlazené těsto vtlačte do formiček na košíčky, pokud používáte cukrářské ráfky, vyválejte těsto na tenký plát a vyložte jím ráfky. Dno propíchejte vidličkou, vyložte pečícím papírem a zatěžkejte pečícími fazolemi. Pečte asi 15 minut na 170 °C, poté fazole s pečícím papírem odstraňte a dopékejte asi ještě 5–10 minut. Nechejte vychladnout než košíčky budete vytahovat z formiček.
2 Čokoládový krém.
Přiveďte smetanu k varu. Do misky nalamte čokoládu a zalijte horkou smetanou. Chvíli nechejte stát, a poté pořádně promíchejte, aby se ingredience spojily. Přidejte máslo a znovu pořádně promíchejte. Osvědčilo se mi opatrně promixovat krém tyčovým mixérem, aby se opravdu všechny ingredience promíchaly a krém byl hladký. Krém dejte ztuhnout do lednice a občas promíchejte.
4 Ztuhlý krém dejte do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a naplňte košíčky. Pokud jste použili ráfky, naplňte korpusy doplna a cukrářskou špachtlí zarovnejte. Dozdobte ovocem nebo oříšky.