K
aždý má ten svůj rodinný a jedinečný recept s velkým r a nejepší svíčkovou umí jen maminka nebo babička. Tečka. Někdo sladí cukrem, někdo brusinkami, někdo používá ocet, jiný zase citron, někdo ji dělá s hovězím, jiný zase s vepřovým…a tak bych mohla pokračovat ještě chvíli. A protože nechci všem těm maminkám a babičkám konkurovat (především ne těm mým), tentokrát nečekejte recept, ale spíš jen pár poznatků, jak tuto klasiku pojmout jinak.
Recept vznikl do soutěže Foodblog roku #AEGMAMADISH. Zadání bylo jasné: Vytvořte moderní twist tradičního receptu „jako od maminky“, který byste uvařili svým hostům ze zahraničí. Protože mám ráda moderní servírování a plating a baví mě podávat klasická jídla v netradiční podobě, rozhodla jsem se jít do toho.
Svíčková je asi nejoblíbenější slavnostní jídlo v naší rodině. Nesmí chybět na žádné větší oslavě, hodech, poutích, rodinném obědě. Nesměla chybět ani na naší svatbě. A proto bych jí pohostila i zahraniční hosty. Našim francouzským přátelům na svatbě náramně chutnala.
A protože knedle s Miškou u nás nevedeme (nemá je rád), a protože brusinky konzumujeme k svíčkové po lžících, vznikla brusinková svíčková bez knedlíků.
Tipy&poznatky.