D
nešní recept nepochází z mé kuchyně, ale od mé kamarádky Janinky, která se mnou jabloňové focení chystala. Připravila si pro vás, stejně jako já, několik jablečných receptů a já dnes pro vás sdílím její recept na sladké skleničky plné jablek, skořice, karamelu a amaretta. A to nejlepší? Můžete si je zabalit s sebou a sníst si je na pikniku, třeba jako my, pod jabloní.
Na 4 skleničky.
3 neoloupaná jablka nakrájená na kousky
1 lžíce másla
2 lžíce cukru krystal (podle kyselosti jablek)
12 piškotů
250 g mascarpone
100 g zakysané smetany
3 lžíce smetany ke šlehání
špetka skořice
amaretto
griliáš* na ozdobu
1 Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte jablka a cukr a za stálého míchání počkejte, dokud jablka nezkaramelizují. Pozor, nesmí se z nich stát kaše. Na závěr zakápněte lžící amaretta a nechejte ho chvilku odpařit. Hotová jablka dejte vychladit.
2 Mascarpone, zakysanou smetanu, smetanu ke šlehání a špetku skořice vyšlehejte do polotuhého krému.
3 Do skleniček si připravte piškoty, které rozlámejte na půlky a zakápněte amarettem. Na ně navrstvěte vychladlá jablka a nakonec mascarponový krém. Dozdobte griliášem a podávejte.
*Griliáš jsou zkaramelizované oříšky nasekané najemno. Dají se koupit, ale jednoduše si je připravíte i vy. Stejné množství ořechů a cukru krupice opražte na pánvi, dokud se cukr neroztopí na karamel. Směs vylijte na pečící papír, nechte vychladnout a ztvrdnout, a poté rozmixujte v mixéru. Skladujte ve vzduchotěsné skleničce.