Ratatouille

U
rčitě znáte animovaný film Ratatouille. Pokaždé, když se na něj dívám, dostanu strašnou chuť na ratatouille, tu pochoutku, kterou krysák Remy připravil věhlasnému kritikovi. Pokud chcete přimět děti, aby vám ratatouille jedly, pusťte jim film, a pak spolu nakrájejte všechnu zeleninu na kolečka, naskládejte do zapékací mísy a nechejte zapéct. Pokud ovšem nelpíte na servírování podle Remyho, vyzkoušejte dušené ratatouille.

Je to ideální letní jídlo plné sezonních surovin. Hodí se skvěle jako hlavní chod, ale ještě víc jako příloha ke grilovanému masu. Můžete experiementovat a přidávat zeleninu podle toho, co zrovna máte v lednici, a tak pokaždé vykouzlit trochu jinou variantu. To mě na tomto receptu baví. Základní suroviny máte vypsané v receptu, ale nebojte se experimentovat a přidat například žampiony nebo jiné druhy paprik a koření.

4–6 porcí.

olivový olej
1 červená cibule
1 lilek
1–2 menší cukety
3 rajčata
1 žlutá paprika
2 stroužky česneku
asi 100 ml vody (nebo demi-glace)
sůl, pepř
2 větvičky tymiánu
špetka kurkumy

parmezán, jarní cibulka na dozdobení

příloha (rýže, kuskus, pečivo, grilované maso, …)

Omyjte veškerou zeleninu a nakrájejte na stejně velké kostky. Ve velkém hrnci na olivovém oleji nechejte změknout červenou cibuli, poté přidejte lilek, cuketu a papriku, chvíli orestujte, a poté přidejte rajčata, česnek a koření. Podlijte trochou vody a duste přikryté do změknutí (asi 30 minut). Občas zkontrolujte a promíchejte, popřípadě přilijte vodu, ale zelenina sama o sobě šťávu pustí.

Ratatouille podávejte teplé, nejlépe chutná s kuskusem, bagetou nebo jako příloha ke grilovanému masu.

 

Leave a Reply