Ořechový dort s jablky a karamelem

O
řechovým dortům jsem se nějakou dobu vyhýbala. Myslím, že to bylo těmi klasickými ořechovými dorty s máslovým krémem, které jsem si pamatovala z dětství. Tento je jim na hony vzdálený. Korpus je nadýchaný a lehký, krém jsem zvolila klasický mascarponový, aby se vám s ním dobře pracovalo, ochucený slaným karamelem, protože slaný karamel je láska. A uvnitř je pěkná kopa zkaramelizovaných jablek. Prostě jednoduše mňam. 

Pokud můžete, připravte si slaný karamel předem, aby dostatečně vychladl a vy ho použili do krému už studený. Stejně tak i karamelizované jablka. Ty si můžete připravit během pečení korpusu a jak vám korpus i jablka vychladnou, můžete se pustit do toho!

1 dort o průměru 18 cm.

Na korpus.
4 vajíčka
100 g krupicového cukru
55 g mletých ořechů (já použila vlašské)
65 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 lžíce oleje

1 Nejprve oddělte bílky a žloutky. Bílky s cukrem vyšlehejte do pevného sněhu, a poté postupně a už jen jemně vmíchejte žloutky a lžíci oleje a vody.

2 Sypké ingredience smíchejte dohromady a prosejte do vaječné směsi a stěrkou jemně zamíchejte.

3 Dortovou formu o průměru 18 cm vyložte pečícím papírem, vlijte těsto a pečte alespoň 45 minut na 170 °C. Vyzkoušejte špejlí, jestli už je korpus upečený, případně ještě chvíli dopékejte. Poté nechejte korpus vychladnout a rozřízněte na 3 stejně široké pláty. 

Na karamelizovaná jablka.
50 g másla
2 jablka
2 lžíce cukru
1 lžíce skořice

1 Jablka oloupejte a nakrájejte na asi centimetrové kostičky. V pánvi rozpusťte máslo, přidejte jablka, zasypte cukrem a skořicí a restujte, dokud jablka trochu nezměknou a cukr se neroztopí na karamel. Jen opatrně, abyste jablka úplně nerozvařili. Nechejte vychladnout a použijte do dortu.

*Slaný karamel (který použijete do krému).
330 g cukru
200 ml smetany na šlehání
160 g másla nakrájeného na kostičky
špetka soli

1 Nejdříve rozpusťte cukr na karamel. Nasypte cukr do rendlíku a na mírném plameni zahřívejte. Pokuste se do cukru nijak nezasahovat, aby se vám nevytvořily hrudky. Jakmile cukr začne mít krásnou jantarovou barvu, odstavte z plotny, aby se cukr dále nepřipaloval. V jiném rendlíku zahřejte smetanu pod bod varu a tenkým pramínkem vlejte do připraveného karamelu. Jen dávejte pozor, protože karamel začne po kontaktu se smetanou prskat. Karamel dejte znovu na plotnu a zahřívejte. Dřevěnou vařečkou při tom rozmíchávejte hrudky a postupně přidávejte máslo. Jakmile se vždy kousek másla roztopí přidejte další. Takto pokračujte dokud nespotřebujete veškeré máslo. Na závěr vmíchejte špetku soli. Pokud vám v karamelu zůstanou hrudky nevadí, jednoduše přeceďte karamel přes síto. Nechejte vychladnout a uchovávejte v lednici, kde vám vydrží i měsíc. 

Na krém.
250 g mascarpone
250 g smetany na šlehání (min. 30%)
slaný karamel*

Mascarpone, smetanu na šlehání a asi 100 g slaného karamelu vyšlehejte do pevného krému, jen opatrně, abyste krém nepřešlehali. Poté ochutnejte a pokud se vám bude zdát krém málo sladký, přidejte ještě karamel a znovu jemně prošlehejte. Ihned použijte.

Skládání dortu.
1 Dortový korpus rozřízněte na 3 stejně široké pláty. Ten prostřední použijte jako první. Položte korpus na talíř, na kterém budete chtít dort servírovat. Poté naneste na dort (ideálně cukrářským sáčkem) asi třetinu krému, doprostřed, asi 1-2 cm od okraje, dejte polovinu vychladlých zkaramelizovaných jablek. Přiklopte vrchním plátem a znovu naneste krém, jablka a uzavřete spodním plátem korpusu, který ale otočíte tak, abyste měli tu rovnou neřezanou plochu nahoře. Nyní dejte dort asi na půl hodiny do lednice vychladit a poté potřete boky a vršek zbylým krémem a dozdobte, třeba jako já nakrájeným jablkem a jedlými květy.

 

 

Leave a Reply