Ořechová hvězda

D
o prosincového čísla časopisu Nové proměny bydlení jsme nafotili zase řadu receptů. A pár vám jich představím i tady na blogu. Jako první pro vás mám recept na vánoční ořechovou hvězdu. Je to vlastně klasický ořechový (nebo makový) závin, který nesmí chybět na maďarské vánoční tabuli, a kterému jsem jen dala hvězdnou podobu.

Těsto (na 2 hvězdy).
1 kostka čerstvých kvasnic (42 g)
lžička cukru
lžička hladké mouky
120 ml plnotučného mléka
50 g moučkového cukru
200 g změklého másla
500 g hladké mouky
2 vejce
kůra z ½ citronu
špetka soli
špetka vanilkového prášku

Ořechová náplň (na 1 hvězdu).
100 ml plnotučného mléka
100 g cukru krupice
špetka vanilkového prášku
kůra z ½ citronu
lžička skořice
hrst hrozinek
250 g mletých ořechů (vlašské a lískové)

1 vejce

Těsto.
Ve vlažném mléce rozmíchejte kvasnice, zasypte lžičkou cukru a hladké mouky a nechejte vzejít. V míse smíchejte zbylé ingredience, přilijte kvásek a vypracujte hladké těsto. Přikryjte potravinářskou fólií a nechejte asi 30 minut kynout.

Ořechová náplň.
V rendlíku smíchejte mléko, cukr a vanilkový prášek a přiveďte k varu. Zbylé ingredience smíchejte v misce, zalijte teplým mlékem a promíchejte.

Vykynuté těsto prohněťte a rozdělte na půlky. Půlku rozdělte na 4 části a každou vyválejte na stejně velké kruhy. Třetinu náplně rozetřete na vyválený plát těsta, přikryjte dalším plátem těsta a pokračujte ve vrstvení. Doprostřed těsta položte skleničku a ostrým nožem nakrojte těsto na 16 dílků (aby vám vzniklo jakoby sluníčko). Poté vždy dva „paprsky“ zarolujte od sebe a konce k sobě přimáčkněte. 

Ořechovou hvězdu potřete rozkvedlaným vejcem a pečte na 180 °C do zlatova, asi 40 minut.

Vyzkoušejte i makovou variantu. Postup zůstává stejný, jen namísto mletých ořechů použijte mletý mák.

 

Leave a Reply