Jedna z mnoha věcí, která mne ve Francii překvapila, byl způsob stolování. I když se všude dočtete, že Francie je zemí gurmánů, že se tu jí dlouze, a že tu mají mnoho chodů, stejně vás realita zaskočí. Abych vám alespoň nastínila, jak takové francouzské stolování vypadá, začneme snídaní.
PS samozřejmě píši z vlastní zkušenosti, tudíž je možné, že se v něčem můžu lišit od ostatních koutů Francie
Káva se tu pije černá, silná, neslazená nebo také au-lait (s mlékem). Ale pokud dáváte přednost čaji, nebudou se zlobit a nabídnou vám spoustu druhů na výběr.
To, co je opravdu zajímavé, je způsob, jakým kávu ráno servírují. Podává se v miskách a od vás se očekává, že si v ní budete namáčet bagetu nebo briošku.
Chleba se tu v mnohém podobá tomu našemu, především pokud koupíte takový chléb campaillou. Prodávají se v tzv. boulangerie, kde mimo jiné koupíte také všechny ty úžasné sladké dezerty (pâtisserie).
Mnohem více jsou zde však oblíbené baguettes a brioches, které bych přirovnala k naší vánočce, ovšem jen mnohem dražší a s nezaměnitelnou chutí. Často se jí s nutellou, domácí zavařeninou nebo slaným máslem.
A protože jsou briošky opravdu moc dobré a skoro si bez nich nedokáži představit ráno, začala jsem je péct. Protože pečivu, které je čerstvě z trouby vytáhlé, se opravdu ty kupované nevyrovnají. Stále vypilovávám recept, ale už teď jsou úžasné. Připravte si takové briošky i vy doma. Nejlépe chutnají hned z trouby vytažené, ale pokud si je chcete připravit už večer předem, jednoduše je pak rozpečte v topinkovači.
Pain au lait
Mléčné housky
[kindred-recipe id=“2075″ title=“Mléčné housky – Pain au Lait“]
Français
500 g de farine
50 g de sucre glace
1 cuillère à café de sel
100 de beurre ramolli
25 cl de lait
1 œuf
1 paquet de levure boulangère (ou 20 g de levure fraîche)
1 jeune d’œuf
1 Mettez dans un grand saladier le lait tiède, ajoutez la levure, 1 cuillère à soupe de sucre, mélangez bien et laissez reposer pendant quelques minutes. Dans un autre bol, fouettez l’œuf avec la beure ramolli et le sucre. Mélangez bien avec le levain, ajoutez la farine et pétrissez bien la pâte pour jusqu’à ce qu’elle se détache du bol.
2 Couvrez le bol d’un torchon laissez lever environ 1 heure.
3 Lorsque la pâte est levée, dégazez-la (appuyez avec votre poing un bon coup dessus pour évacuer l’air) et formez ensuite des petits pains de 60 g chacun. Façonnez la pâte comme vous le souhaitez et laissez reposer encore 30 min environ.
4 Préchauffer le four à 180°C. Badigeonnez du jaune d’œuf et enfournez 10-12 min au four à 180°C.
nádherné a také pozoruhodný článek. Opravdu oceňuji
vaši iniciativu.