Netradiční Míša dort

M
ůj nejmilovanější Míša měl narozeniny. A k takovému dni se přeci hodí dort. A žádný jiný než Míša dort. Inspirovala jsem se francouzským cukrářským mistrem Christophem Michalakem a po jeho vzoru jsem dala tradičnímu dortu dosti netradiční podobu.

Recept na čokoládový korpus je vlastně trošku pozměněný recept na cupcakes ze Sladké kuchařky od Cupcake Jemmy. Párkrát jsem je pekla a nikdy nevyskočily tak, jak měly. Ale protože těsto je opravdu moc dobré, rozhodla jsem se z něho upéct korpus na dort. A je to paráda. Žádný suchý a nudný čokoládový dort, ale vláčná mňamka.

Co se týče tvarohové náplně, hodně jsem improvizovala. Bohužel jsem šáhla po špatném tvarohu (teď už vím, že na krém pouze a jedině ten ve vaničce a bez hrudek). Na chuti dortu nic neubralo, možná jen vzhledově by vypadal lépe a s krémem by se lépe pracovalo.

8-10 porcí.

Na 1 dortový korpus (nebo asi 30 cupcakes).
185 g vysokoprocentní čokolády
185 g másla
135 ml vody
3 střední vejce
310 g cukru krupice
2 lžíce oleje (já použila kokosový)
100 g bílého jogurtu
220 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
45 g holandského kakaa
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli

Tvarohový krém.
2 tvarohy v kostce (500 g)
400 ml smetany ke šlehání (min. 30%)
med (já použila asi 2 lžíce)
lžička citronové šťávy (podle chuti)
100 g vysokoprocentní čokolády

Dozdobení.
50 g vysokoprocentní čokolády
kokosové lupínky

Ideálně den předem si upečte dortový korpus. Čokoládu, máslo a vodu za občasného míchání rozpusťte na mírném plamenu na hladkou směs.

Navažte si všechny suché ingredience (mouka, prášek do pečiva, kakao, jedlá soda, sůl) a nechejte stranou. Troubu předehřejte na 170 °C.
Ve větší misce vyšlehejte do pěny vejce, cukr a olej. Poté přidejte čokoládou směs a jogurt a dobře prošlehejte. Postupně do těsta přimíchejte suché ingredience a míchejte, dokud vám nevznikne hladké řidší těsto.

Dortovou formu vyložte pečícím papírem a vylijte do ní těsto. Pečte asi 40 minut. Vyzkoušejte špejlí, jestli je korpus dobře upečený. Po upečení nechejte korpus ve formě dokonale vychladnout.

Tvarohový krém.
Začněte tím, že si ve vodní lázni rozpustíte čokoládu, kterou použijete na čokoládovo-tvarohový krém.
Do větší mísy přidejte tvaroh, citronovou šťávu, asi 100 ml a oslaďte medem podle chuti. Pomalu prošlehejte, aby se smetana s tvarohem krásně spojila. Přilijte dalších 100 ml a znovu prošlehejte. Takto pokračujte, dokud nespotřebujete veškerou šlehačku nebo dokud nebude krém příliš řídnout. Půlku krému dejte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou (spodek si přichytněte kolíkem) a dejte na chvíli vychladit do lednice. Do druhé půlky po částech zašlehejte roztopenou čokoládu. Čokoládovým krémem naplňte cukrářský sáček s řezanou špičkou a dejte také vychladit do lednice.

5 Sestavení dortu.
Dokonale vychladlý korpus vytáhněte z formy a rozřízněte podélně na dvě části. Spodní část umístěte na podnos a naneste na ni tvarohový krém. Asi 1 cm od okraje nechejte volný. Na krém přiložte druhou část korpusu, ideálně vypouklou částí dolů, abyste získali rovný dort, a jemně přitlačte. Krátkými vstřiky naneste jak tvarohový krém, tak čokoládový tvarohový krém. Dort ozdobte kokosovými lupínky a dejte zatím do lednice vychladit.

Čokoládové ozdoby
Ve vodní lázni rozpusťte 50 g čokolády. Ustřihněte si plát pečícího papíru, který položte na pracovní plochu. Okraje papíru zatižte, aby se vám papír nevlnil. Roztopenou čokoládu vylijte na pečící papír a cukrářským (zahnutým) nožem ji rozetřete asi na 2mm šířku. Pečící papír i s čokoládou opatrně přesuňte třeba na krájecí prkénko a dejte do lednice vychladit. Jakmile čokoláda dokonale ztuhne vykrajujte kolečka a srdíčka, kterými poté dozdobte dort. Dort nechejte v lednici odležet, ideálně do druhého dne. Před servírováním nechejte zhruba půl hodiny při pokojové teplotě.

4 Responses
  1. Dobrý večer, chtěla bych se zeptat jestli je možné u Míša dortu použít místo pšeničné mouky použít mouku například špaldovou. Předem děkuji za odpověď. Tereza Roháčková

    1. obrazkyzlasky

      Dobrý den,

      řekla bych, že by neměl být problém. Můžete zkusit přisypávat mouku po částech a kdyby těsto moc houstlo, tak byste jen v konečeném důsledku použila míň mouky.
      Ať se dort podaří!
      B.

Leave a Reply