S
věží a překvapivá variace na citronový nepečený cheesecake, který tady na blogu už je. Na korpus jsem tentokrát použila mix sušenek a oříšků a nejvíc se mi osvědčila kombinace kakaových sušenek a lískových ořechů, které s maracujovým základem velmi dobře fungují, ale nebojte se klidně použít čistě sušenkový základ, který je na fotkách, nebo jen čistě ořechový. Recept na něj najdete tady.
Maracujové pyré používám to od značky Ponthier, které kupuji v Makru, ale mám dobré zkušenosti i s pyré od Kerry ingredients, které objednávám z internetu. Nezalekněte se litrového balení. Navážím si ho do menších sáčků a ty pak zamrazím a mám maracujové pyré kdykoliv k dispozici.
1 cheesecake o průměru 20 cm.
Na korpus.
100 g lískových oříšků
100 g kakaových bebe sušenek
(nebo 200 g máslových sušenek)
75 g ruzpuštěného másla
Na krém.
3 plátky želatiny
100 g maracujového pyré
150 g bílé čokolády
150 ml smetany ke šlehání
150 g philadelphie (nebo lučiny)
100 g cukru
ovoce a jedlé květy na dozdobení
(já použila lyofilizované meruňky a ostružiny)
1 Na korpus rozmixujte oříšky a sušenky najemno a smíchejte s rozpuštěným máslem. Bok dortové formy položte doprostřed servírovacího talíř, vsypte oříškovou směs a pomocí sklenice uhlaďte dno a vtlačte směs na boky, cca 2-3 cm vysoko. Dejte chladit do lednice.
2 Želatinu nechejte nabobtnat ve studené vodě. Maracujové pyré přiveďte k varu , odstavte z plotny a přidejte nabobtnanou želatinu a promíchejte.
3 Ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu se smetanou a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.
4 Philadelphii vyšlehejte s cukrem, přilijte maracujové želé a bílou čokoládu a znovu promixujte. Nalijte na vychlazený korpus a dejte do lednice na 2-3 h vychladit. Před servírováním opatrně nožem obkružte korpus, aby se vám forma lépe sundávala. Poté dozdobte ovocem a jedlými květy a servírujte.