T
ento recept je na blogu téměř od prvopočátků. Mrkvové kapsičky se prodávaly v kavárně, ve které jsem v té době pracovala. Měla jsem na ně hroznou chuť, jenže se vždy prodaly dřív, než jsem si ji stihla koupit, tak jsem si je musela upéct. Děkuji mami za recept, pekla jsem je teď po hodně dlouhé době a ano, jsou skvělé. Snědli jsme je ještě teplé. Ani jsem je nestihla pořádně vyfotit a už mi mizely z talíře. Mimochodem ten ručně malovala moje prababička a zdobí nám teď stěnu v kuchyni. Miluji!
Ještě poznámka ke kapsičkám. Původní recept počítá s malinovou náplní, já jsem tentokrát plnila povidly a byly snad ještě lepší. Na závěr jsem ještě teplé kapsičky obalila v moučkovém cukru, ale přišli mi pak hodně sladké, takže je příště na závěr jen jemně pocukruji.
Mrkvové kapsičky s malinovou marmeládou
35 ks
250 g změklého másla
1 lžíce třtinového cukru (nemusí)
lžička vanilkového prášku
1 žloutek
150 g najmeno nastrouhané mrkve
kůra z 1 citronu
300 g hladké mouky
povidla nebo malinová marmeláda
cukr moučka na obalení
1 Předehřejte troubu na 200 °C. Vyšlehejte změklé máslo s cukrem a žloutkem do pěny, přidejte nastrouhanou mrkev a citronovou kůru a znovu promixujte. Přisypte hladkou mouku a zpracujte v těsto, můžete ho ještě rychle zpracovat na lehce pomoučeném vále. Těsto by se vám nemělo lepit, ale zároveň by mělo být krásně vláčené, proto opatrně s moukou.
2 Nechejte těsto 30 minut odležet v lednici. Poté těsto vyválejte na asi 3 mm plát a vykrajujte 8 cm kolečka. Doprostřed každého dejte lžičku malinové marmelády nebo povidel a přeložte. Kraje buď uzavřete vidličkou nebo přitlačte prsty, aby vám marmeláda při pečení nevytekla.
3 Pečte asi 15 minut na 200 °C nebo do zlatova. Po upečení ještě teplé kapsičky obalte v moučkovém cukru, nebo jemně pocukrujte a nechte vychladnout.