Mardi Gras – Domácí koblihy

Pomalu končí masopustní (fašankové) období a to je ten nejvhodnější čas na oreillettes. Když jsem hledala s čím mají Francouzi spojený masopust, narazila jsem na „ouška“ velmi podobná českým božím milostem. Recepty, stejně tak jako názvy, se líší region od regionu; můžete se tak setkat jak s oreillettes, tak s merveilles nebo s guenilles. Jak jsem našla v jednom francouzském slovníku: ,,Konzumace oreillettes je obecně spojena s obdobím masopustu, a pak především během masopustního úterý…“.

IMG_2686

IMG_2684

IMG_2678

obrázek

A jelikož je dnes Mardi Gras, tučné úterý, dopřejte si před půstem sladké pokušení v podobě Domácích koblih.

Domácí koblihy

Kvásek
2 lžíce kvasnic
1 lžíce cukru krystalu
2 hrnky teplého mléka

5 žloutků
1 vanilkový cukr
2 lžíce mletého cukru
1 lžíce rumu
250ml smetany

5 hrnků hladké mouky
špetka soli
kůra z citronu

100% tuk
jahodová marmeláda
cukr na posypání

1 Nejprve si zadělejte na kvásek: kvasnice a cukr zalijte teplým mlékem, jemně zasypte moukou a nechejte chvilku pod utěrkou na teplém místě.

2 Mezitím si ušlehejte žloutky, vanilkový cukr, mletý cukr, rum a šlehačku.

3 Přes síto prosejte mouku se solí, přidejte kůru z citronu, ušlehané žloutky a kvásek. Hněťte dokud vám nevznikne hladké těsto. Nechejte pod čistou utěrkou vykynout, znovu prohněťte a nechejte vykynout podruhé.

4 Lžící tvořte koblížky, které ještě nechejte pod utěrkou nakynout na pracovní desce. Před smažením do nich prstem udělejte důlek, do kterého poté budete dávat marmeládu. Smažte na 100% tuku na mírném plameni, aby se koblihy usmažily i uvnitř.

5 Podávejte plněné marmeládou a ocukrované.

1 Response

Leave a Reply