S
kvělá rostlinná varianta klasického mléka.
Asi 1/2 l (ne)mléka.
100 g mandlí (loupané nebo ne)
400 ml vody
špetka himalájské soli
1 lžička vanilkového prášku
med nebo sirup na oslazení (datlový, agávový, javorový, …)
1 Mandle, ať už blanšírované nebo ne, nechejte minimálně 8 hodin (ideálně přes noc) namáčet ve vodě. Tak se zbavíte škodlivých látek a mandle změknou. Vodu vylijte.
2 Do výkoného blenderu přisypte mandle, zalijte (filtrovanou) vodou v poměru 1:4 (mandle:voda), přidejte špetku soli a mixujte na maximum asi 2 minuty nebo do hladka. Pokud máte opravdu výkoný blender a nevadí vám vzniklá dužina, můžete nemléko nechat tak. Já doporučuji nemléko přecedit přes utěrku. Zbylou směs můžete usušit a dále pak použít při pečení nebo do granoly, meze se nekladou.
3 Na závěr můžete do mandlového nemléka vmíchat vanilku a libovolně dosladit. Mandlové nemléko je ideální rostlinná varianta klasického kravského mléka a můžete ho použít tam, kde byste normálně použili mléko klasické. Já z něho třeba pekla kynuté šneky nebo ho ráda používám do smoothie.
4 Nemléko přelijte do vymytých uzavíratelných lahví a skladujte v lednici. Vydrží až 3 dny. Nemléko si také můžete podle potřeby naředit, vodou.
Matcha varianta
1 hrnek mandlového mléka promixujte s 1 lžičkou matcha prášku
Ovocná varianta
1 hrnek mandlového mléka promixujte s 1-2 lžícemi mraženého ovoce (jahody, maliny, …)
Golden milk varianta
1 hrnek mandlového mléka promixujte s 1 lžičkou mleté kurkumy, špetkou mletého zázvoru, špetkou pepře, 1/2 lžičkou mleté skořice a špetkou kardamonu. Směs promixujte a podávejte, nebo povařte a podávejte jako teplý nápoj
Kakao
1 hrnek mandlového mléka promixujte s 1 banánem, 1 lžičkou raw bio kakaovým práškem (veřte mi, ta chuť je neuvěřitelná, já používám to od Allnature), lžičkou chia semínek a libovolně doslaďte, popřípadě ještě nařeďte nemlékem.