Losos se sójovou omáčkou, restovanou zeleninou a kokosovou rýží

A
byste si nemysleli, že se u nás jenom peče sladké, přidáváme jeden slaný recept, který teď u nás vede. V poslední době jsme si oblíbili asijskou kuchyni a tato příprava lososu je její chutná variace.

Recept jsme převzali z kuchařky The Medicinal Chef od Dale Pinnocka. Nejprve jsem kokosové rýži nevěřila, ale skvěle zjemní výraznou chuť sójové marinády a restované zeleniny. Pokud chcete rýži vynechat, zvyšte počet restované zeleniny a podávejte ji jako přílohu.

2 porce.

2 lžíce sójové omáčky (vyplatí se investovat do značky Kikkoman)
1 lžička sezamového oleje
1 lžička medu
2 větší filety z lososa, s kůží
150 g rýže
400 ml kokosového mléka
2 lžíce kokosu
olivový olej
1 stroužek česneku
1 červená cibule, na kolečka
1 menší mrkev, nakrájená na plátky
1/2 cukety, nakrájená na plátky
hrst baby špenátu
sůl, pepř

Smíchejte dohromady sójovou omáčku, sezamový olej a med, dochuťte solí a pepřem a dobře promíchejte, aby vám vznikla marináda. Do marinády naložte lososa a nechejte alespoň hodinu, ideálně přes noc, v lednici odležet.

Rýži dejte vařit do osolené vody podle instrukcí na obalu. Vařte asi 10 minut, nebo dokud nebude rýže uvařena jen z části. Poté přilijte kokosové mléko a dovařte rýži do měkka. Možná budete muset přidat trochu vody, aby se vám rýže nepřipálila ke dnu. Na závěr do rýže přimíchejte kokos, přesuňte do teplé mísy a nechejte stranou.

Na pánvi rozehřejte olivový olej a připravte si lososa. Nejdříve ho smažte kůží dolů, asi po 6-8 minutách ho otočte a dosmažte. Můžete ho při smažení zalít částí marinády.

4 Mezitím si v jiné pánvi rozpalte asi lžíci olivového oleje a opražte rozmáčklý česnek – jakmile se rozvoní, vytáhněte ho, jinak by zhořknul. Přisypte cibuli, mrkev a cuketu a restujte asi 3 minuty do změknutí. Přidejte špenát a zbytek marinády, promíchejte a servírujte.

Leave a Reply