Kohout na víně

D
alší francouzská klasika, tentokrát ovšem z jiného soudku. Když jsem loni navštívila Strasbourg, na jedné večeři nás pohostili tradičními Alsaskými jídli, mezi nimiž byl právě i Kouhout na víně, Coq au vin [kok o ván] nebo také Coq au riesling. Ani vám neumím popsat to zklamání, zaprvé, když jsem zjistila, že to nebyl kohout, ale kuře, a zadruhé, když to jídlo nemělo vůbec žádnou chuť. Tak jsem se rozhodla, že tuto tradiční alsaskou klasiku uchopím do svých rukou, pozvala jsem k sobě maminku a babičku, která mi sehnala kouhouta, a společně jsme uchutili toto báječné jídlo. Tradičně se kohout na víně podává se špeclemi nebo kouskem bagety, ale výběr přílohy nechám na vás.

50 g másla
olivový olej (podle potřeby)
2 cibule, nakrájené najemno
125 g slaniny, nakrájené na kostičky
4 stroužky česneku
1 kohout, porcovaný
250 g žampionů
500 ml ryzlinku (nebo jiné suché bílé víno)
250 ml smetany na šlehání
sůl, pepř podle chuti

nasekaná hladkolistá petržel

Špecle.
400 g hladké mouky
4 vejce
120 ml mléka
lžička změklého másla
sůl
hrst nasekané hladkolisté petržele

 

Ve velkém hrnci nebo litinovém pekáči rozehřejte máslo a opečte na něm naporcovaného kohouta a dejte stranou. Přidejte do hrnce slaninu a cibuli a restujte, dokud cibule nezesklovatí a slanina se nezačne škvařit. Poté přidejte propasírovaný česnek, nechejte chvilku rozvonět a dejte stranou. Na zbylém tuku opražte žampiony (my je máme rádi v celku, ale klidně je nakrájejte na čtvrtiny), trvá to asi tak 5 minut.

2 Poté do hrnce vraťte zpátky cibuli se slaninou a orestovaného kohouta. Zalijte vínem, přiveďte k varu, stáhněte na minimu, přikryjte a nechejte mírně vařit asi půl hodiny, nebo dokud nejde maso pěkně od kosti.

Jakmile je maso hotové, zvyšte plamen, přilijte smetanu a za občasného míchání vařte ještě asi 10 minut.

Mezitím si připravte špecle. Z mouky, vajec, mléka, másla, nasekané petrželové nati a soli vypracujte hladké těsto, které přes cedník na halušky propasírujte do vroucí osolené vody. Pokud cedník na halušky nemáte, můžete zkusit lžičkou odkrajovat malé noky. Jakmile špecle vyplavou, vařte je ještě asi minutu, a poté je slijte a propláchněte studenou vodou.

Kohouta na víně podávejte se špeclemi, hojně posypaného petrželkou a sklenkou dobrého suchého vína.

Pokud chcete jídlo ještě o něco pozvednou, použijte místo slaniny italskou pancettu.
Jestli nemáte kohouta nebo tomuto masu neholdujete, nebojte se použít kuře (kuřecí prsa, čtvrtky, …)

Leave a Reply