Jahodový dort pro Adélku

K
dyž mě kamarádi poprosili, abych jim upekla pro roční Adélku dort, těšila jsem se, že konečně vyzkouším něco nového. Nechala jsem se inspirovat Lindou Lomelino a přidala jsem do korpusu ovoce, poučila se z vlastních chyb a koupila jsem spooooustu ovoce a dala se do toho. A vy, pokud zrovna přemýšlíte, že byste si dali taky něco dobrého a sladkého, upečte si dort taky. Pokud použijete 24 cm formu, upečte korpus dvakrát, aby byl dort krásně vysoký. Pokud se rozhodnete pro menší variantu, nebojte se várku rozdělit na polovinu, ale nezapomeňte, že použijete i míň mascarpone na krém – doporučila bych 500 g mascarpone, raději víc než míň.

Asi 25 porcí.

Korpus (Ø 24 cm).
Recept je psaný na 1 korpus, ale na dort budete potřebovat korpusy dva.
200 g změklého másla
130 g cukru krupice
3 vejce
3 lžíce mléka (nebo 125 g tučného tvarohu)
225 g hladké mouky
1 kypřící prášek
špetka soli
hrst jahod nakrájených na kostičky

Mascarponový krém.
750 g mascarpone
1 vanička tučného tvarohu
100 ml smetany ke šlehání na rozředění
cukr moučka podle chuti

jahodová marmeláda
jahody, maliny, borůvky, pistácie, mandle, …

 

1 Rozpalte troubu na 175 °C.

2 Vyšlehejte do pěny máslo s cukrem, a poté po jednom zašlehejte vejce. Pokud se rozhodnete používat tvaroh, přidejte ho teď.

3 Prosejte mouku, kypřící prášek a sůl a po částech ji zašlehávejte do mokré směsi. Na závěr rozřeďte mlékem a jemně vmíchejte jahody.

4 Dortovou formu vyložte pečícím papírem, vlijte těsto a pečte asi 35–45 minut. Pokud by vám korpus začal rychle hnědnout, přikryjte ho alobalem a dopečte. Takto upečte korpusy 2 a po upečení je nechejte dokonale vychladnout.

5 Mezitím co vám budou korpusy chladnout si vyšlehejte krém z mascarpone a tvarohu. Kdyby se vám zdál krém být příliš tuhý, rozřeďte jej smetanou. Doslaďte cukrem a dejte vychladit.

6Každý korpus rozřežte na polovinu. Nejdříve korpus natřete 1–2 lžícemi marmelády, poté přidejte část krému, zasypte ovocem a přiložte dalším korpusem. Takto pokračujte, dokud nesložíte celý dort. Poslední korpus už nenatírejte marmeládou, ale jen krémem. Zbylý krém rozetřete cukrářskou špachtlí i na krajích dortu a záleží jen na vás, jestli se pustíte do „naked“ zdobení jako já, nebo jestli pokryjete dort krémem dokonale. Dozdobte ovocem, oříšky a dejte do lednice ideálně přes noc uležet. Půl hodiny před servírováním dort vytáhněte z lednice.

 

23 Responses
  1. Ahoj, chtěl jsem jen napsat, že jsem strašně rád, že jsem na vás díky včerejšímu Foodblogu narazil. Byli jste pro mě nejsympatičtější objev večera. 🙂 Moc gratuluju a držim palce, máte to krásný…

    1. obrazkyzlasky

      Jééé 🙂 tak to nás moc těší! Děkujeme. Škoda, že jsme se neseznámili. B.

  2. Veronika

    Ahoj, vyzkoušeno… Krém je naprosto špicový, moc chutnal – hlavně holý na lžičce, to se prcci i velcí mohli umlsat… Korpus jsem dělala z jedné dávky a rozdělila nadvakrát – dělala jsem do srdcové teflonové formy od Tescomy a vyšlo to perfektně i na prokrojení. Krému jsem dělala z 500g mascarpone, ale příště bych udělala celou dávku, i když přihlédnu k samostatně snězenému krému, mohlo ho na ty 4 pláty korpusu být víc. Dort byl krásně vysoký a všem s jahodami moc chutnal a druhý, ořechový dort na oslavě ležel ladem 🙂
    Dík za recept, má čestné místo v našich receptech, myslím, že ho s jahodami brzy opět udělám!!
    Verča

    1. obrazkyzlasky

      Tak to je super :). Moc nás to těší. Čekám na příležitost, abych jej znovu upekla. Díky za komentář. B.

  3. Kateřina

    Dobrý den, recept na korpus je pouze na jeden ale krém je celkově na celý dort? Děkuji

    1. obrazkyzlasky

      Dobrý den,
      ano, recept je jen na jeden korpus, ale krém by vám měl vystačit na celý dort.
      B.

  4. Adéla

    Dobrý den, chtěla bych dort upéct ve formě 17cm, musím dávku rozdělit nebo udělat celou?
    Děkuji

    1. obrazkyzlasky

      Dobrý den, můžete zkusit, raději ale formu vyložte vyšším pečíícm papírem, a po upečení rozřežte na korpusy. Ať se podaří! B.

  5. Patricie Kozlova

    Zítra mám narozeniny a rozhodla jsem se dort také upéct. Mooc se povedl, tak zítra ochutnáme, jestli bude chutnat tak skvěle, jako vypadá! Děkuji za recept! :))

  6. Iv

    Rada- nedávejte biomouku 🙁 dala jsem a korpus mi nevzešel, je splasklý, takže ho nemůžu rozřezat a naplnit 🙁 to je tak, když chce člověk péct zdravě. Doufám, že chuťově bude aspoň dobrý, mám ho taky pro malou princeznu.

    1. obrazkyzlasky

      Dobrý den,

      to mě moc mrzí. Myslíte, že je to opravdu moukou? Korpus je sám o sobě hutný, nejedná se o nadýchaný piškot. Nebo možná se jen dostatečně neupekl?

      B.

  7. Anna

    ahoj chtěla jsem se zeptat jestli na ovoce mám taky použít želatinu ? že bych to ovoce trochu potřela tou želatinou

    1. Barbora

      Dobrý den, nemám vyzkoušeno, ale přidávala bych mouku postupně, aby těsto nebylo moc hutné. Nebo bych dala půl na půl.
      Ať se podaří.
      B.

  8. Petra

    Dobrý den,
    chystám se na tento dort pro syna k 2. narozeninám a mám místo klasické dortové formy 4x nízkou formu o průměru 20 cm, výška 1,5cm ,abych pak korpus nemusela prokrajovat. Prosím jak vysoké po rozkrojení jednotlivé vrstvy jsou,myslite,ze mi to vyjde?

    1. Barbora

      Dobrý den, rozkrojené korpusy mají na výšku cca 1,5-2 cm, takže určitě můžete použít samostatné formy na upečení korpusů. Ať se dort podaří.
      Barbora

  9. Petra

    Vyšlo to báječně a dort byl výborný, všichni chválili a malý synek byl také spokojený,moc děkuji za úžasnou inspiraci.

  10. Nereovna

    Dobry den, delala jsem vsechno presne podle receptu, ale krem je uplne tekuty. Dneska ma dcerka treti narozeniny a ja ted nevim, co s tim. Nechybi v receptu pridani ztuzovace slehacky nebo zelatina? Zkusim pridat neco z toho a modlim se, aby krem zhoustl a dort drzel pohromade 🙁
    Jinak korpus i krem chutnaji skvele. Jen ta konzistence…

    1. Barbora

      Dobrý den, to mě moc mrzí. V tomto případě nezbývá podle mě jiná možnost, než krém udělat znovu.
      Při tomto množství smetany a mascarpone není ztužovač potřeba, mohla se při šlehání stát chyba, že jste například krém přešlehala, ingredience nebyly správně vychlazené, nebyly kvalitní (to se mi například občas stávalo s mascarpone, teď už používám jen to z Lidlu).
      Nebo pokud tomuto krému nevěříte, vyzkoušejte vynechat tvaroh a použijte poměr 1 mascarpone na 1 smetanu na šlehaní a 1 lžíci cukru.
      Mrzí mě to a snad se vám podaří dort zachránit.

      1. Nereovna

        Dobrý den,
        ztužovač to zachránil a dort byl vynikající. Dcerce moc chutnal, takže letos ho udělám zase 😀 Ten ztužovač jsem si pro jistotu koupila také, ale možná ani nebude potřeba – nakoupím jinou značku mascarpone. Děkuji za výborný recept :-)))

Leave a Reply to Patricie Kozlova Cancel Reply