J
e až neskutečné, kolik baget Francouzi spořádají během, co jednoho dne, během jednoho chodu! Jí se k předkrmu, jí se během hlavního chodu, jí se k sýru. Jí se neustále. A jelikož jsem zatím v Česku nenašla bagety se stejnou chutí, jakou mají ve Francii, peču si je sama doma.
Na 2 malé bagetky.
250 g hladké mouky
6 g soli
8 g sušeného droždí
175 ml vlažné vody
1 Nejprve smíchejte vlažnou vodu a droždí.
2 Do mouky přisypte sůl, zamíchejte, udělejte v mouce ďolíček, do kterého postupně přilévejte kvásek. Pořádně promíchejte a pak čistými dlaněmi hněťte asi 5 min.
3 Z uhnětěného těsta vytvarujte bochánek, jemně ho posypte moukou, přikryjte suchou utěrkou a nechejte odpočívat 20min.
4 Pracovní desku, nebo vál, posypte zjemna moukou. Těsto rozdělte na 2 stejné dílky a z nich poté vytvarujte bagety.
5 Takto připravené bagety umístěte do vyplé trouby a nechejte 20min kynout.
6 Po 20 minutách vytáhněte bagety z trouby a rozpalte ji a 250°C. Mezitím, co se bude trouba rozehřívat potřete bagety vodou a nožem je několikrát nařízněte. Můžete je posypat hrubozrnou solí.
7 Bagety pečte zároveň s hrnkem studené vody, budou pak krásně zlatavé a křupavé, asi 12 – 18 minut.