Cuketové brownies

P
řes prázdniny jsme většinu víkendů trávili na stavbě ve Strážnici, ale s blížícím se porodem jsme začali trávit alespoň část víkendu v Olomouci. A jsem za to moc ráda. Oba si po celém týdnu odpočineme, máme čas jen pro sebe, užíváme si volna a dlouhé snídaně. Většinou jsou to vajíčka na sto způsobů. A pak když chci odpoledne něco upéct, zjistím, že nám žádná vajíčka nezbyla. V takovém případě pak hledám „alternativní“ bezvaječné recepy. A o jeden z nich se s vámi podělím.

Měla jsem strašnou chuť na něco čokoládového, ale neměli jsme vajíčka, zato spoustu cuket. A protože už ve Francii jsem pekla čokoládovou cuketovou buchtu a nikdo nepoznal, že je z cukety, pustila jsem se do cuketového brownies. Je skvěle vláčné, až mazlavé, vydatně čokoládové a hlavně byste nepoznali, že je cuketové.

115 g oleje 
250 g cukru
špetka vanilkového prášku
250 g hladké mouky
65 g kvalitního holandského kakaa
2 lžičky jedlé sody
300–400 g najemno nastrouhané cukety
100 g hořké čokolády

oříšky (lískové, pistácie, vlašské, …) 
vločková sůl (pokud nemáte, přidejte do receptu špetku soli)

1 Troubu předehřejte na 170 °C. Pečící formu vyložte pečícím papírem a nechejte stranou.
 
2 Ve větší míse smíchejte olej, cukr a vanilkový prášek. Poté přisypte mouku, kakao, jedlou sodu (popřípadě sůl), a špachtlí promíchejte. Přidejte najemno nastrohanou cuketu (šťávu z ní nevymačkávejte!) a nechejte asi 5 minut odstát. Poté pořádně promíchejte, přidejte čokoládu nakrájenou na malé kousky.
 
Směs rozprostřete do formy, posypte ořechy a vločkovou solí a pečte asi 25–30 minut. Před servírováním nechejte vychladnout. 

Leave a Reply