Čokoládový dort s mangem

B
aví mě dělat věci jinak. A když jsem byla oslovena, abych upekla narozeninový dort, byla to skvělá příležitost vyzkoušet něco nového. Nerada teď v zimě kupuji ovoce, které neroste a je vypěstované jen na okrasu a ne na chuť (někdy se tomu nevyhnu), a tak jsem šáhla po mangu a zkombinovala ho s  čokoládou.

Korpus.
4 vejce
120 g  cukru krupice
33 ml oleje
33 g holandského kakaa
60 g hladké mouky

Pařížská šlehačka.
500 ml smetany na šlehání (min. 30%)
200 g hořké čokolády (min. 50 % kakaa)

Mangové pyré.
1 větší mango
šťáva z 1/2 citronu
1 lžíce cukru

kuličky Crispearls od Callebaut (mléčné)
kousky čokolády
kostičky manga

1 Den předem si připravte paříšskou šlehačku, protože potřebuje být dokonale vychlazená. Smetanu přiveďte téměř k varu a nalijte ji na nadrobno nakrájenou čokoládu. Nechejte chvíli odstát, a poté stěrkou promíchejte, aby se čokoláda dokonale roztopila. Můžete si pomoct i tyčovým mixérem, jen se snažte smetanu moc nenašlehat. Nechejte v lednici ideálně přes noc dokonale vychladit. Jak budete sestavovat dort, vytáhněte pařížskou šlehačku z lednice a šlehejte na nejnižší otáčky. Jakmile šlehačka začne houstnou, vypněte mixér a došlehejte krém v ruce. Pařížská šlehačka se totiž snadno přešlehá.

2 Na čokoládový korpus vyšlehejte bílky s cukrem do pěny. Šlehejte opravdu dlouho, asi 10 minut, dokud nebudou bílky dokonale pevné. Poté po jednom zašlehejte žloutek. Přilijte olej, promíchejte a prosijte mouku s kakaem. Stěrkou opatrně promíchejte, aby těsto nespadlo. Dortovou formu o průměru 24 cm vyložte pečícím papírem a nalijte do ní těsto. Pečte ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 30-45 minut, vyzkoušejte špejlí, jestli je těsto upečené, a poté nechejte dokonale vychladnout.

3 Na mangové pyré oloupejte mango a nakrájejte ho na kostičky o hraně asi 1 cm. Opatrně, mango má uprostřed velkou pecku. Pár kostiček manga si nechejte stranou, použijete je poté na finální zdobení dortu. Zbytek manga dejte do rendlíku, přidejte citronovou šťávu, lžíci cukru a podlijte vodou. Přiveďte k varu a nechejte na mírném plameni za občasného míchání redukovat na kompot. Jakmile mango zkouste a odpaří se většina techutiny, nechejte kompot vychladit. Třetinu, až polovinu kompotu rozmixujte tyčovým mixérem na hladké pyré.

Vychladlý čokoládový korpus potřete 2 cm od okraje rozmixovaným mangovým pyré a přidejte i větší vrstvu nerozmixovaného kompotu. Vyšlehanou pařížkskou šlehačku dejte do zdobécého ssáčku s řezanou špičkou a hojně jí ozdobte dort. Dozdobte kostkami manga, mangovým pyré, čokoládovými kuličkami a kousky čokolády.

Leave a Reply