Čokoládové Chouquettes

K
dyž jsem byla jako au-pair ve Francii, Jules pojmenoval svou sestřičku Clémence jako „Chouquette“ [šuket]. Protože je přesně jako tyto bochánky z odpalovaného těsta, tak jí nikdo neřekne jinak. Naše Clémence – naducaná a neskutečně roztomilá.

30 g másla
125 ml vody
50 g hladké mouky
12 g holandského kakaa
2 vejce
perličkový cukr na posypání

1 V kastrolku zehřívejte vodu s máslem. Jakmile se máslo rozpustí, sundejte z ohně. Přisypte mouku, kakao a špetku soli. Pomocí špachtle pořádně promíchejte, aby se ingredience spojily. Vraťte kastrol na plotnu a za stálého míchání těsto vysušujte. Jakmile se vám začne těsto odlepovat od stěn, je hotovo (na mírném ohni asi do 3 min). Sundejte z plotny a pořádně promíchejte, abyste se zbavili přebytečné vlhkosti v těstě. Těsto by mělo mít ideálně 45 °C (40-50 °C), udržíte v něm prst.

2 Rozpalte troubu na 180 °C. Jakmile těsto vychladne na požadovanou teplotu, po částech vmíchávejte rozkvedlaná vejce, dokud se těsto dokonale nespojí. Přendejte těsto do cukrářského sáčku se špičkou cca 15 mm a nanášejte asi 1-2 cm vstřiky na plech vyložený pečícím papírem. Posypte perličkovým cukrem a pečtě  asi 25 minut. V půlce pečení otevřete troubu, aby se dostala ven přebytečná vlhkost a dopékejte.

3 Po upečení plňte zespodu cukrářským sáčkem s úzkou špičkou pařížskou šlehačkou nebo krémem dle libosti (čokoládový, tvarohový, …). Fantazii se meze nekladou. Nebo rozpusťte kvalitní čokoládu, nakrájejte ovoce všeho druhu a chouquettes podávejte k čokoládovému fondue.

 

Perličkový cukr dlouho nevydrží, roztápí se, proto doporučuji chouquettes spotřebovat v den upečení.

2 Responses

Leave a Reply to B. Cancel Reply