Čokoládová pěna

V
ytvořila jsem pro vás recept na (ne)obyčejnou čokoládovou pěnu. Ačkoliv může recept vypadat náročně, je ve skutečnosti velmi jednoduchý. Celý dezert se skládá z několika komponentů, které můžete připravit i několik dní dopředu, a pak jen oslníte návštěvu tím, že dezert naservírujete před nimi.

Servírování se bát nemusíte. Čokoládová pěna bude vypadat efektně ve skleničkách, miskách a nebo na talířích, jako jsem je servírovala já. Ty mé jsou značky MIJ (Made in Japan), které jsem dostala v rámci spolupráce s FAVI.cz a miluji, jak každé jídlo na nich vypadá, jako bych ho dostala v restauraci.

2–4 porce.

Čokoládová pěna:
70 g hořké čokolády
20 g mléčné čokolády 
(a nebo 90 g hořké/mléčné čokolády)
75 ml mléka
150 ml smetany ke šlehání 30%

Karamelizované kakaové boby:
20 g kakaových bobů
40 g cukru krupice

Karamelový chips (coral tuile):
165 g vody
65 g oleje (řepkového)
20 g hladké mouky
5 g moučkového cukru
špetka soli

Temperovaná čokoláda:
30 g hořké čokolády

Kakaový korpus:
2 vajíčka, bílky a žloutky zvlášť
60 g cukru
20 g oleje 
20 g kakaa
30 g hladké mouky

1 Do misky odvažte čokoládu, mléko přiveďte k bodu varu a zalijte jím čokoládu. Nechejte chvíli odstát, a poté rozmíchejte dohladka. Můžete si pomoci i tyčovým mixérem, jenom opatrně, abyste při mixování neudělali zbytečně moc bublinek. Smetanu vyšlehejte do tuha. Asi třetinu smetany vmíchejte do čokolády a pořádně promíchejte, poté už jen opatrně vmíchejte zbytek smetany. Měla by vám vzniknout pevná pěna. Tu přelijte do plytké misky, uzavřete a nechejte v lednici alespoň 2 hodiny vychladit.

Na zkaramelizované kakaové boby nasypte do kastrolku 40 g cukru a na mírném plameni nechejte roztápět na karamel, nemíchejte, ani do procesu nijak nezasahujte. Jakmile se cukr roztopí a získá krásnou jantarovou barvu, vypněte plamen a vsypte kakaové boby. Promíchejte a vlijte na pečící papír. Nechejte ztvrdnout a poté rozmixujte na jemný prášek. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě (například ve zavařovací skleničce).

Karamelový chips připravíte tak, že smícháte všechny ingredience dohromady. Na rozpálenou pánvičku (s nepřilnavým povrchem!!!) nalijte velmi malé množství, asi tolik, jako byste se snažili udělat opravdu tenkou palačinku a nechejte na středním plameni smažit. Nemusíte otáčet, ani kontrolovat, že je chips hotový poznáte tak, že se změní zvuk smažení – prskání a syčení bude slabší a slabší. Poté stěrkou velmi opatrně přemístěte na talíř s ubrouskem a nechejte vychladnout. Opatrně, chips je velmi křehký. Pokud vám v pánvičce zůstane olej, slijte ho znovu do těsta. Před každým smažením nezapomeňte těsto pořádně promíchat. Z tohoto množství bude asi 4-6 chipsů. 

Temperování čokolády se nemusíte bát, jen je potřeba mít potravinářský teploměr. Ve vodní lázni roztopte 30 g hořké čokolády, teplota čokolády musí být v rozmezí na 45-50 °C. Poté odstavte a schlaďte na 27 °C. Nejlepší a nejrychlejší způsob, podle mě je, vylití čokolády na čistou pracovní plochu a stěrkou ji rozprostírejte a znovu shrňujte. Kontrolujte si teplotu a jakmile klesne na 27 °C, přemístěte zpět do mísy nad vodní lázeň a přihřejte na 31-32 °C. Pak už čokoládu přemístěte do cukrářského sáčku, ustřihněte velmi malou dírku a stříkejte čáry přes celý pečící papír. Nechejte při pokojové teplotě ztvrdnout. Měli byste získat pevné a lesklé čokoládové „vlasy“. Ty pak opatrně přemístěte do krabičky a použijte na zdobení. Pokud si nejste jistí temperováním čokolády, na internetu najdete spoustu videí, kde tento proces ukazují a vysvětlují do detailu. 

5 Mouku a kakao prosijte dohromady. Bílky s cukrem vyšlehejte do pevného sněhu, a poté postupně jen jemně zašlehejte žloutky a olej. Pak jemně vmíchejte prosetou mouku s kakaem. Vyložte si dortovou formu o průměru 18 cm pečícím papírem, vlijte těsto a pečte na 175 °C asi 20 minut. Zkontrolujte špejlí, jestli je korpus upečený, nechejte vychladnout, a poté ho z formy vytáhněte a natrhejte na větší kousky (cca 4 cm).

6 Na talíř nasypte rozemleté kakaové boby. Lžíci namočte do horké vody a naservírujte jí vychlazenou čokoládu. Dozdobte čokoládovými „vlasy“, kousky kakaového korpusu a karamelovým chipsem a ihned servírujte.

Tento příspěvěk vznikl díky FAVI.cz. Děkuji za spolupráci.

Leave a Reply