Citronové madlenky s mákem

M
atka poslala pro jeden z oněch malých baculatých koláčků, kterým se říká madlenky a vypadají, jako by byly dostaly tvar ve žlábkované lastuře. A brzy jsem, sklíčen chmurným dnem a vyhlídkou na smutný zítřek, zvedl k ústům lžičku čaje, v níž jsem nechal změknout kousek madlenky. Ale v témž okamžiku, kdy se doušek promíšený drobty koláče dotkl mého patra, trhl jsem sebou a soustředil se na podivné věci, které se ve mně děly. Zaplavil mě pocit lahodného požitku, izolovaný pocit bez vědomé příčiny. Okamžitě způsobil, že se mi životní převraty staly lhostejnými, pohromy neškodnými, krátkost života klamnou, podobně jako si počíná láska, když mě naplní drahocennou esencí: nebo spíš tato esence nebyla ve mně, nýbrž byla mnou.

Marcel Proust

18 kousků.

2 větší vejce
100 g cukru
80 g hladké mouky
1/2 lžičky kypřícího prášku
špetka vanilkového prášku
špetka soli
3 lžíce máku
85 g rozpuštěného a vychladlého másla
kůra z 1/3 citronu, limetky (pomeranče, …)

Vejce s cukrem a špetkou soli vyšlehejte do světlé pěny, trvá to asi 3 minuty.

Poté do směsi prosejte hladkou mouku, kypřící prášek. Přidejte vanilkový prášek, mák a kůru z citrusů. Pramínkem přilévejte vychladlé máslo a jemně, ale důkladně vše promíchejte. Těsto zakryjte potravinářskou fólií na dotek a nechejte v lednici chladit minimálně 3 hodiny, ideálně přes noc.

Rozehřejte troubu na 200 °C. Kovovou formu na madlenky potřete máslem a zjemna vysypte moukou. Formičky plňte asi ze 2/3. Pečte 9–12 minut, nechejte je ještě 2 minuty zchládnout ve formě, a poté je vyklepněte na mřížku. Na závěr můžete ještě pocukrovat.

Leave a Reply