D
alší ze série receptů, který jsme připravili do prosincového čísla časopisu Nové proměny bydlení. I když francouzský název zní poněkud záhadně, jedná se o prachobyčejnou roládu. Teda – kombinace hořké čokolády a malin je prostě neskutečná, takže o nějaké prachobyčejné roládě vlastně nemůže být řeč.
Historie tohoto dezertu ve tvaru polínka sahá podle některých do dávných napoleonských časů, možná i dál, ale to by bylo na dlouhé povídání. Řeknu jen, že toto vánoční polínko se rychle rozšířilo do světa, a tak nesmí chybět na vánoční tabuli nejen ve frankofonních zemích, jako je například Francie, Belgie, ale také Québec nebo Švýcarsko, ale také například v zemích anglofonních, ve kterých byste ho hledali pod názvem yule log.
Existuje spousta variant a francouzští cukráři se pravidelně předhánějí, kdo ztvární tento tradiční dezert originálněji. Já, jako čokoládofil, jsem zvolila mou oblíbenou kombinaci – čokoláda s malinami.
Na 1 roládu.
Na kakaový piškot.
4 vejce
120 g moučkového cukru
2 lžíce horké vody
100 g polohrubé mouky
20 g holandského kakaa
špetka soli
Na čokoládový krém.
250 g mascarpone
125 g smetany ke šlehání (min. 30%)
200 g hořké čokolády
čerstvé maliny nebo jiné ovoce
1 Oddělte žloutky od bílků. V misce vyšlehejte půlku cukru se žloutky do bílé pěny a postupně zašlehejte horkou vodu. Z bílků, špetky soli a druhé půlky cukru vyšlehejte tuhý sníh. Smíchejte mouku s kakaem a prosejte.
2 Do žloutkové pěny střídavě vmíchejte vyšlehaný sníh a mouku s kakaem. Těsto vlijte na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 180 °C asi 10–15 minut. Po upečení nechejte korpus krátce vychladnout, srolujte a nechejte vychladnout úplně.
3 Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Mascarpone a smetanu vyšlehejte do tuha. Přidejte rozpuštěnou a vychladlou čokoládu a znovu už jen krátce prošlehejte.
4 Z vychladlého korpusu odstraňte pečící papír. Z čokoládového krému si odložte stranou asi dvě velké lžíce a zbytek rozetřete na korpus, asi 2 cm od okraje však nechejte volné. Posypte čerstvým ovocem a zarolujte tak, abyste měli spoj vespod rolády. Zbylým krémem potřete roládu a naznačte strukturu dřeva (příborovým nožem, vidličkou).