Borůvkové tartaletky

M
yslela jsem si, že jakmile budeme ve Francii, budu mít víc času a inspirace na psaní blogu. Což o to, inspirace je tu spousta, ale to, co mi tu chybí je čas. Od brzkého rána do pozdního večera si jen hrajeme nebo jsme na pláži a na nějaké ty kulinářské experimenty nezbývá energie ani čas. A přitom bych se tak s vámi ráda podělila o zážitky z ostrova.

Proto jsem byla moc ráda, když se mi podařilo jedno odpoledne utrhnout a aspoň narychlo něco upéct. Chtěla jsem vyzkoušet nové tartaletkové ráfky a tak jsem z ingrediencí, které byli v lednici vykouzlila tyto tartaletky. A opravdu stojí za to. Tvarohová náplň skvěle alternuje čokoládě a borůvky tomu prostě dávají korunu.

Na velkých 6 tartaletek.

Čokoládové pâte sablée.
95 g moučkového cukru
30 g mletých mandlí (mandlové mouky)
150 g změklého másla
225 g hladké mouky
1 vejce
15 g holandského kakaa

Tvarohová náplň.
250 g vaničkového tvarohu
borůvková marmeláda (výborná je i marmeláda z černého rybízu)

Čokoládový krém.
200 g vysokoprocentní čokolády
100 ml 30% smetany

borůvky na ozdobu

1 Začněte přípravou těsta, protože se musí nechat minimálně 30 minut odležet v lednici. Stěrkou zpracujte máslo, abyste získali konzistenci podobnou pomádě, zapracujte cukr, a poté přidejte vejce a mandlovou mouky. Dobře zpracujte, vytvarujte bochánek, který zabalte do potravinářské fólie a nechejte minimálně 30 minut odležet v lednici.

2 Mezitím, co se vám chladí těsto nalamte do misky čokoládu. Smetanu přiveďte k varu a zalijte jí čokoládu. Nechejte asi minutu odležet, a poté promíchejte. Dejte do lednice ztuhnout.

3 Poté, co se těsto odleží a vychladí, máte dvě možnosti, jak jím plnit tartaletkové košíčky. Buď těsto vyválíte a vyříznete o trochu větší kolečko než je průměr formičky. V opačném případě těsto jednoduše vmačkejte do předem vymazaných a vysypaných formiček. Pokud by se vám těsto začalo pod rukama roztápět, vložte ho na chvíli do mrazáku.

4 Dno propichejte vidličkou, zakryjte pečícím papírem a zatěžkejte (keramickými) fazolemi. Pečte asi 12 minut na 170 °C, poté sundejte pečící papír a fazole a dopékejte ještě 5–10 minut. Vytáhněte z trouby a nechejte vychladnout.

5 V misce smíchejte tvaroh a marmeládou podle chuti. Pokud bude potřeba, můžete dosladit medem nebo moučkovým cukrem, ale čokoládový krém je sladký dost. Já jsem navíc do tvarohu přimíchala asi hrst rozmačkaných borůvek.

6 Vychladlé tartaletky naplňte tvarohem a dozdobte čokoládovým krémem a borůvkami. Ideálně nechejte přes noc v lednici vychladit.

Leave a Reply