Naše maminka dělá to nejlepší francouzské Hovězí po burgundsku. A to ve Francii ještě ani nebyla…
Pamatuji si, jak ho vařila poprvé. Asi 3 hodiny a maso jako podrážka. Trošku nás to zklamalo, ale neodradilo. Zkusily jsme znovu, ale tentokrát s kvalitnějším hovězím. A bylo to něco skvělého. Od té doby je Burgunda, jak jí říkáme, stálou součástí jídelníčku.
Pokud máte čas, připravte si Bœuf bourguignon den předem. Chutě se mnohem více uleží.
Bœuf bourguignon
podle naší maminky
6 porcí
hladká mouka
1 kg zadního hovězího
olivový olej
1 cibule, nakrájená najemno
2 mrkve, nakrájené na kolečka
kousek celeru
500 ml kvalitního červeného vína (nejlépe burgundského)
750 ml vody nebo hovězího vývaru
3 lžíce rajského protlaku
2 stroužky česneku, propasírované
2 bobkové listy
větší špetka sušeného tymiánu
2 – 3 jarní cibulky, nakrájené najemno
půl vaničky menších žampionů
150 g slaniny, nakrájené na kostičky
sůl, pepř
1 Předehřejte troubu na 180°C.
2 Nakrájejte hovězí na kostky a zasypte je moukou. Ve velkém hrnci, který můžete dát i do trouby, si rozpalte olej a přidejte maso. Nechejte zatáhnout.
3 Přidejte cibuli, mrkev a celer a restujte asi 4 minuty.
4 Přilijte víno, vývar (vodu), rajský protlak, česnek, bobkové listy a tymián. Osolte a opepřete.
5 Přiveďte k varu, přikryjte pokličkou a nechejte péct asi 2 hodiny.
6 Mezitím v pánvi osmažte slaninu. Oddělejte bokem a na zbylém tuku orestujte žampiony. My je máme rádi v celku, ale klidně je před tím nakrájejte na čtvrtiny.
7 20 minut před koncem pečením přidejte do hrnce slaninu a žampiony.
8 Na závěr ozdobte jarní cibulkou a podávejte buď s houskovým knedlíkem, tak jako naše maminka, nebo jako já, s domácí bagetou.
fakt výborná…a já si říkám na co mám chuť…….
Ve skutečnosti skvělé místo, doufám, že mohu vidět mnoho více blog
články, jako je tento!