Bœuf bourguignon podle naší maminky

Naše maminka dělá to nejlepší francouzské Hovězí po burgundsku. A to ve Francii ještě ani nebyla…

Pamatuji si, jak ho vařila poprvé. Asi 3 hodiny a maso jako podrážka. Trošku nás to zklamalo, ale neodradilo. Zkusily jsme znovu, ale tentokrát s kvalitnějším hovězím. A bylo to něco skvělého. Od té doby je Burgunda, jak jí říkáme, stálou součástí jídelníčku.

Pokud máte čas, připravte si Bœuf bourguignon den předem. Chutě se mnohem více uleží.

IMG_3040

IMG_3045 IMG_3042 IMG_3041

Bœuf bourguignon

podle naší maminky

6 porcí

hladká mouka
1 kg zadního hovězího
olivový olej
1 cibule, nakrájená najemno
2 mrkve, nakrájené na kolečka
kousek celeru
500 ml kvalitního červeného vína (nejlépe burgundského)
750 ml vody nebo hovězího vývaru
3 lžíce rajského protlaku
2 stroužky česneku, propasírované
2 bobkové listy
větší špetka sušeného tymiánu
2 – 3 jarní cibulky, nakrájené najemno
půl vaničky menších žampionů
150 g slaniny, nakrájené na kostičky
sůl, pepř

1 Předehřejte troubu na 180°C.
2 Nakrájejte hovězí na kostky a zasypte je moukou. Ve velkém hrnci, který můžete dát i do trouby, si rozpalte olej a přidejte maso. Nechejte zatáhnout.
3 Přidejte cibuli, mrkev a celer a restujte asi 4 minuty.
4 Přilijte víno, vývar (vodu), rajský protlak, česnek, bobkové listy a tymián. Osolte a opepřete.
5 Přiveďte k varu, přikryjte pokličkou a nechejte péct asi 2 hodiny.
6 Mezitím v pánvi osmažte slaninu. Oddělejte bokem a na zbylém tuku orestujte žampiony. My je máme rádi v celku, ale klidně je před tím nakrájejte na čtvrtiny.
7 20 minut před koncem pečením přidejte do hrnce slaninu a žampiony.
8 Na závěr ozdobte jarní cibulkou a podávejte buď s houskovým knedlíkem, tak jako naše maminka, nebo jako já, s domácí bagetou.
 

2 Responses

Leave a Reply