Toastový chléb

Možná bych raději měla napsat Půlnoční toastový chléb. Večer jsme totiž zjistili, že nemáme na ráno žádné pečivo, a že žádný obchod nebude otevřený. Chvíli jsem brouzdala po internetu a už to vypadalo, že upeču klasicky bagety, když v tom jsem narazila na jednoduchý a především rychlý recept na toastový chléb. Jenže jsem už byla trochu ospalá a místo půlky vajíčka jsem přidala vajíčka dvě. A světe div se, stačilo přidat o trochu více mouky a nikdo nic nepoznal.

IMG_0956

toast

IMG_0960

IMG_0962

Toastový chléb

300 g hladké mouky
160 g mléka
26 g másla
20 g cukru
2 vejce (+ 1 na pomazání)
5 g soli
půlka balíčku instatního droždí (3 g)

Do větší mísy prosejte všechny sypké ingredience – mouku, cukr, sůl a droždí.
2 V mouce udělejte ďolík a přidejte do něj máslo mléko a vejce. Všechno pořádně promíchejte vařečkou. Měla by vám vzniknout lepivá koule.
Přeneste těsto na pomoučněný vál a hněťte dokud nebude těsto krásně hladké a vláčné. Trvá to tak 10 min.
4 Těsto by se mělo správně složit, než jej dáte do formy. Mě skvěle posloužilo toto video. Jakmile těsto takto zpracujete, přeneste ho do olejem vymazané hranaté formičce, přikryjte potravinovou fólií a nechejte asi hodinu kynout.
 Po prvním kynutí z těsta vymačkejte většinu nabytého objemu. Složte do oválku a vložte do znovu olejem vymaštěné formičky. Nechejte hodinu kynout, tentokrát pod čistou utěrkou. Během druhého kynutí předehřejte troubu na 180°C.
Po vykynutí opatrně potřete povrch vajíčkem a pečte asi 45 minut. Doporučuji v půlce pečení formičku otočit, aby se  propekl rovnoměrně.
7 Hned po upečení opatrně chleba vytáhně z formičky, aby nezvlhl, a nechejte vychladnout.

Leave a Reply