• BLOG
    • Obrázky z Francie
  • RECEPTY
    • Základní recepty
    • Snídaně
    • Předkrmy
    • Hlavní chody
    • Dezerty
  • O NÁS
  • E-SHOP
  • Kontakt

OBRÁZKY Z LÁSKY

... s láskou vaříme, jíme i fotíme ...

BLOG

Špenát

Což takhle dát si špenát? Vsadím se, že určitě najdete ve vašem okolí někoho, kdo tento pokrm naprosto nesnáší. Zkuste mu připravit špenát tak, jak ho dělám já a uvidíte, že se z něho stane druhý Pepek námořník.

Špenát

2-4 porce

Ingredience

500 g čerstvého špenátu
1 cibule
máslo
olej
hladká mouka
250-500 ml vývaru (hovězí nebo zeleninový) nebo vody
4 stroužky česneku (nebo podle chuti)
50 ml smetany ke šlehání
sůl, pepř

Na servírování:
lněný olej (nebo extra panenský olivový olej)
citronová šťáva
2-4 starší krajíce chleba
přepuštěné máslo
2-4 vejce
ocet

Postup

1 Špenát důkladně opláchněte a nechejte okapat. Na másle a oleji osmahněte na jemno nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, jemně ji zasypte moukou, aby vám vznikla jíška. Špenát nasekejte nahrubo a přidejte ho do kastrolu a chvíli orestujte. Poté ho zalijte vývarem, zakryjte poklicí a nechejte asi půl hodiny dusit. Poté přidejte propasírovaný česnek, smetanu a jemně osolte a opepřete a rozmixujte v blenderu (možná si vystačíte i s tyčovm mixérem, ale nezkoušela jsem to). Před servírováním už pak jen lehce prohřívejte.

2 Mezitím si připravte krutony. Krajíc chleba zbavte kůrky a natrhejte ho na větší kusy. V pánvi rozehřejte přepuštěné máslo a usmažte na něm krutony dozlatova.

3 Na ztracené vejce dejte do jiného kastrolu vařit vodu. Jakmile se na dně začnou tvořit bublinky, vlijte 1-2 lžíce octa a osolte. Lžičkou vytvořte ve vodě vír a doprostřed vyklepněte vejce. Můžte si pomoc i tak, že vejce vyklepnete nejdříc na lžíci, a až poté ho vložíte do vody. Vařte asi 3-4 minuty.

4 Špenát podávejte s krutony a ztraceným vejcem, na závěr ještě zakápněte olejem a pár kapkami citronu.

_

Varianta, kdy servírujete všechny tři ingredience ještě teplé, je skvělá. Ale zkuste špenát před servírováním nechat v lednici vychladit a podávejte ho s ještě teplými krutony a vejcem. Docílíte tak úplně jiného chuťového zážitku.

 

Poznámky

Pokud vás odrazuje typická hořkost pokrmu, zkuste šáhnout pro změnu po čersvém špenátu. Já ho nakupuji v Lidlu, kde vím, že hořký není. Nebo pokud máte možnost domácího špenátu, tím líp.

Špenát nepřesolte. Sůl se v chuti rozvine později.

Varianta, kdy servírujete všechny tři ingredience ještě teplé, je skvělá. Ale zkuste špenát před servírováním nechat v lednici vychladit a podávejte ho s ještě teplými krutony a vejcem. Docílíte tak úplně jiného chuťového zážitku.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

O nás

Jsme mladý manželský pár, Barbora a Michal, a spolu tvoříme tyto Obrázky z lásky. Žijeme v Olomouci, ale rádi se vracíme na jižní Moravu, odkud oba pocházíme.

Hledat

Sledujte nás

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Nejnovější příspěvky

  • Mandlové (ne)mléko
  • Limonáda z liči
  • Citronové madlenky s mákem
  • Brownie cookies s pistáciemi
  • Špenát

Copyright 2018 Obrázky z lásky