
Což takhle dát si špenát? Vsadím se, že určitě najdete ve vašem okolí někoho, kdo tento pokrm naprosto nesnáší. Zkuste mu připravit špenát tak, jak ho dělám já a uvidíte, že se z něho stane druhý Pepek námořník.
Špenát
2-4 porce

Ingredience
500 g čerstvého špenátu
1 cibule
máslo
olej
hladká mouka
250-500 ml vývaru (hovězí nebo zeleninový) nebo vody
4 stroužky česneku (nebo podle chuti)
50 ml smetany ke šlehání
sůl, pepř
Na servírování:
lněný olej (nebo extra panenský olivový olej)
citronová šťáva
2-4 starší krajíce chleba
přepuštěné máslo
2-4 vejce
ocet
Postup
1 Špenát důkladně opláchněte a nechejte okapat. Na másle a oleji osmahněte na jemno nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, jemně ji zasypte moukou, aby vám vznikla jíška. Špenát nasekejte nahrubo a přidejte ho do kastrolu a chvíli orestujte. Poté ho zalijte vývarem, zakryjte poklicí a nechejte asi půl hodiny dusit. Poté přidejte propasírovaný česnek, smetanu a jemně osolte a opepřete a rozmixujte v blenderu (možná si vystačíte i s tyčovm mixérem, ale nezkoušela jsem to). Před servírováním už pak jen lehce prohřívejte.
2 Mezitím si připravte krutony. Krajíc chleba zbavte kůrky a natrhejte ho na větší kusy. V pánvi rozehřejte přepuštěné máslo a usmažte na něm krutony dozlatova.
3 Na ztracené vejce dejte do jiného kastrolu vařit vodu. Jakmile se na dně začnou tvořit bublinky, vlijte 1-2 lžíce octa a osolte. Lžičkou vytvořte ve vodě vír a doprostřed vyklepněte vejce. Můžte si pomoc i tak, že vejce vyklepnete nejdříc na lžíci, a až poté ho vložíte do vody. Vařte asi 3-4 minuty.
4 Špenát podávejte s krutony a ztraceným vejcem, na závěr ještě zakápněte olejem a pár kapkami citronu.
_
Varianta, kdy servírujete všechny tři ingredience ještě teplé, je skvělá. Ale zkuste špenát před servírováním nechat v lednici vychladit a podávejte ho s ještě teplými krutony a vejcem. Docílíte tak úplně jiného chuťového zážitku.
Poznámky
Pokud vás odrazuje typická hořkost pokrmu, zkuste šáhnout pro změnu po čersvém špenátu. Já ho nakupuji v Lidlu, kde vím, že hořký není. Nebo pokud máte možnost domácího špenátu, tím líp.
Špenát nepřesolte. Sůl se v chuti rozvine později.
Varianta, kdy servírujete všechny tři ingredience ještě teplé, je skvělá. Ale zkuste špenát před servírováním nechat v lednici vychladit a podávejte ho s ještě teplými krutony a vejcem. Docílíte tak úplně jiného chuťového zážitku.
Comments